Jaj, de jó a habos sütemény ... Kiss Manyi jutott ma eszembe, ahogy Latabár Kálmánnal énekli ezt a dalt egy régi filmben, miközben a sütit készítettem. Nagyon puha tésztájú, a sok gyümölcstől kellően szaftos, de nem túlzottan édes sütemény. A roppanós tojáshab pedig csak megkoronázza az amúgy is királyi desszertet. Szerintem ez olyan mindenki kedvence sütemény, érdemes a szilvaszezonban legalább egyszer elkészíteni.
Habos szilvás sütemény
Hozzávalók:
kb 21x33cm-es tepsihez
- kb 80 dkg szilva
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 dl tej
- 5 tojás
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 32 dkg porcukor (12 dkg a tésztába + 20 dkg a tojásfehérjéhez)
- 3 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk citromlé
- csipet só
Elkészítése:
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, megforgatjuk a fahéjas cukorban.
- A tojássárgákat habosra keverjük a 12 dkg porcukorral és a puha vajjal.
- Hozzáadjuk a sütőporral, csipet sóval elkevert lisztet és a tejet, simára keverjük.
- A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
- A közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, megrakjuk a fahéjas-cukros szilvával, kb 35-40 percig sütjük. (tűpróba!)
- A tojásfehérjét egy csipet sóval, citromlével és 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
- Rásimítjuk a sütemény tetejére, a hőt 150C-ra mérsékelve visszatesszük a sütőbe, további 15-20 percre.
- A hab inkább csak száradjon!
- Világosra sütjük.
- Ha kicsit kihűlt, vizes késsel szeleteljük.
Recept: innen
Nagyon szép ez a süti! Szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabi!
VálaszTörlésValóban mutatós, de kár, hogy az ízét nem tudja prezentálni a blog. ;)
Igen, ez bizony nagy hátrány. De legalább eggyel több ok van rá, hogy megsüsse az ember. :D
TörlésNagyon sokszor megsüttem,szuper finom.
VálaszTörlésÉp most készűlök megsütni.
Nagyon szépen köszönöm!!
VálaszTörlésNagyon szívesen!
TörlésSütőben :)
VálaszTörlésA gyengém a fehérje hab, remélem ezzrl a recepttel sikerül, már nagyon várom :)
Megsütöttem Nagyon finom! 😘
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett!
Törlés