2011. május 8., vasárnap

Tejszínes spárgakrémleves




Lassan vége a medvehagyma szezonnak, de szerencsére már itt az újabb kedvenc, a tavaszi zöldségek királya: a spárga. A spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották, XIV. Lajos pedig annyira szerette, hogy megkövetelte, mindig legyen friss spárga az asztalán. Eleinte csak a vagyonosok engedhették meg maguknak, hisz annyira drága zöldség volt. A spárgából legszívesebben spárgalevest szeretek készíteni. Személy szerint levesnek én a fehér spárgát jobban kedvelem. A zsenge zöld spárgát inkább vajon párolva, hollandi mártással leöntve vagy salátába keverve szoktam elkészíteni. Levesbetétnek adhatunk hozzá krutont, pirított mandulát vagy fenyőmagot, sült sonkát vagy bacont.

Elkészítési idő: 30 perc

Tejszínes spárgakrémleves

Hozzávalók:

leves:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 2,5 dl tejszín
  • fehérbors
  • cukor
  • citromlé
  • 7,5 dl víz (még jobb, ha van csirke-alaplé)

levesbetét:

  • 50 dkg zöld spárga

Elkészítése:

  1. A fehér spárgák fás részét levágjuk, a spárgasípokat a zöldségpucolóval meghámozzuk.
  2. A zöld spárgát nem kell megpucolni, csak a spárgaszálat meghajlítani és ahol eltörik odáig nem fás, a többi, alsó részét ki kell dobni.
  3. A fehér spárgákat feldaraboljuk és 7,5 dl enyhén sós-cukros-citromos vízben 15 perc alatt megfőzzük, majd botmixer segítségével pürésítjük.
  4. Szűrőn átpasszírozzuk a levest, mert előfordulhat, hogy némi fás rész maradt benne, és élvezhetetlen lesz tőle a leves.
  5. Felhevítjük a vajat és világosra pirítjuk benne a lisztet, fokozatosan felengedjük a levessel, néhány percig forraljuk.
  6. A tüzet mérsékeljük és hozzáöntjük a tejszínt, sóval, őrölt fehérborssal, kevés cukorral és citromlével ízesítjük, összeforraljuk.
  7. A zöld spárgákat 5 perc alatt ress-roppanósra főzzük a levesben.






1 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket