Minden évben rakok el savanyú karfiolt. Nagyon szeretjük. Ez alapján a régi, jól bevált recept alapján készítem, mindig hófehér és finom ropogós marad. A savanyúságok közül ez fogy el a leghamarabb nálunk.
Elkészítési idő: 30 perc
Savanyú karfiol
Hozzávalók:
- 1,5 - 2 kg karfiol
- 2 sárgarépa
- aprószemű vöröshagyma vagy gyöngyhagyma
- üvegenként 1/2 friss chili (opcionális)
felöntőlé:
- 2 liter víz
- 25-30 dkg cukor
- 2-2,5 dl ecet (10%-os)
- 1 ek só
- babérlevél
- egész bors
- koriandermag
- 1 kk borkénpor
Elkészítése:
- A befőttes üvegeket tisztára mossuk, sterilizáljuk.
- A megtisztított, megmosott karfiolt kisebb darabokra szedjük, a hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, a megtisztított répát felkarikázzuk.
- A felöntőlét felforraljuk, majd ha kihűlt elkeverjük benne a kénport.
- Közben az üvegek aljára szórunk a tetszőleges mennyiséget a fűszerekből, elrendezzük benne a karfiolt, répát, hagymát, amilyen szorosan csak tudjuk.
- Aki szereti a csípőset chili paprikát is tehet az üvegbe.
- Felöntjük az ecetes lével, celofánt teszünk a tetejére, hűvös helyre tesszük.
- 3-4 hét múlva fogyasztható.
De gyönyörű! Még nem ettem savanyú karfiolt, ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésEgyik kedvenc savanyúm
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésSosem csináltam ilyet, de szeretjük a savanyú karfiolt is.
Lehet, hogy idén megpróbálom.
Elég csak a borkén, szalicil nem kell? Éva
VálaszTörlésNem, szalicil nem kell bele.
VálaszTörlésImádom a karfiolt, ilyen formában még nem ettem, ki fogom próbálni, köszönöm a receptet.
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a savanyúságok!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük. Én is hasonlóképpen csinálom, de én nem forralom fel a vízet és teszek bele erőspaprikát is.
Legközelebb teszek hozzá én is hagymát.
Sziasztok!
VálaszTörlésÉn is ezzel a recepttel tettem el idén karfiolt, de az összes üvegem ecetes leve zavaros.
Ez miért lehet??? Valaki járt már így?
Szia!
VálaszTörlés(Egyedül írom a blogot.)
Évek óta rakom el így, nekem még sosem lett a lé zavaros, így csak találgatni tudok. Esetleg a zöldség nem volt jó alaposan megmosva vagy az üveg jól kifertőtlenítve. Egyébként az idén a megszokottnál melegebb is volt az elrakási időszakban, elképzelhető, hogy felforrt. Én 2 hete raktam el néhány üveggel, mindnek szép tiszta a leve.
Nem érdemes a karfiolt előtte picit előfőzni? Tudatlan vagyok e téren, azért kérdezem! Köszönöm szépen a választ!
VálaszTörlésSavanyúságokhoz általában nyersen kell elrakni az alapanyagot. (cékla kivétel) Nem érdemes megfőzni, mert egyrészről kifő az íze, másrészről nem marad ropogós.
Törlés