2015. január 23., péntek

Sopapillas










A sopapillas egy hagyományos mexikói desszert. Olajban kell kisütni majd még melegen fahéjas porcukorba megforgatni és mézzel kínálni. Éttermek, kávéházak állandó és közkedvelt kínálata. A fánkhoz hasonlatos kelt tésztás édesség. Jól formázható, könnyű állagú tésztája van, amely az olajban való sütéskor felfújódik, és kis puha párnácskákra emlékeztető alakzatot vesz fel, a belseje pedig üregessé válik. Ideális ebéd utáni desszert, de igazán csak melegen, rögtön frissiben tálalva jó. Én méz helyett juharszirupot, lekvárt vagy egy gombóc fagylaltot is el tudok képzelni a tálalásához.


Sopapillas


Hozzávalók:
12 db-hoz

  • 25 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 1,5 tk cukor (opcionális)
  • 1,5 tk olaj
  • 1/2 csésze langyos víz
  • 1/4 csésze langyos tej

kisütéshez:
  • olaj

egyéb:
  • fahéjas porcukor
  • méz


Elkészítése:

  1. A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, cukor) összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk az olajat, összemorzsoljuk.
  2. Hozzáöntjük a vizet és a tejet, összekeverjük. 
  3. Egy ragacsos masszát kapunk, melyet lisztezett felületre borítunk és finoman sima tésztává gyúrunk. Akkor jó, ha már nem ragad. 
  4. Golyót formázunk belőle, enyhén lisztezett edénybe tesszük, nedves konyharuhával letakarva 15 percig állni hagyjuk.
  5. A tésztát 3 felé osztjuk, mindegyikből szintén golyót formázunk, további 15-30 percig kelesztjük a nedves konyharuha alatt.
  6. A golyókat egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk. (Ne lapítsuk ki nagyon, hogy sütéskor szépen megemelkedjenek. Én 12 cm átmérőjű körré nyújtottam)  
  7. Minden körcikket 4 részre vágunk.
  8. Bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
  9. Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot, porcukorba vagy fahéjas porcukorba forgatjuk. 
  10. Mézzel megcsorgatva, melegen kínáljuk.







4 megjegyzés:

  1. De kis helyes fánkocskák, még nem is hallottam róla :-) Fincsik lehetnek!

    VálaszTörlés
  2. Egy újabb finomság Nálad... Nagyon finom lehet! Ki is fogom próbálni, szerintem nem lövök mellé vele... Szépek a fotók, ahogy lenni szokott... :o)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jópofa! Legszívesebben már nyúlnék is érte egy kóstolásra. :)

    VálaszTörlés
  4. Ez kicsit nem olyan, mint a csöröge? Nagyon szeretem a fánkokat, ezt is megkóstolnám... :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket