A sopapillas egy hagyományos mexikói desszert. Olajban kell kisütni majd még melegen fahéjas porcukorba megforgatni és mézzel kínálni. Éttermek, kávéházak állandó és közkedvelt kínálata. A fánkhoz hasonlatos kelt tésztás édesség. Jól formázható, könnyű állagú tésztája van, amely az olajban való sütéskor felfújódik, és kis puha párnácskákra emlékeztető alakzatot vesz fel, a belseje pedig üregessé válik. Ideális ebéd utáni desszert, de igazán csak melegen, rögtön frissiben tálalva jó. Én méz helyett juharszirupot, lekvárt vagy egy gombóc fagylaltot is el tudok képzelni a tálalásához.
Sopapillas
Hozzávalók:
12 db-hoz
- 25 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 1,5 tk cukor (opcionális)
- 1,5 tk olaj
- 1/2 csésze langyos víz
- 1/4 csésze langyos tej
kisütéshez:
- olaj
egyéb:
- fahéjas porcukor
- méz
Elkészítése:
- A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, cukor) összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk az olajat, összemorzsoljuk.
- Hozzáöntjük a vizet és a tejet, összekeverjük.
- Egy ragacsos masszát kapunk, melyet lisztezett felületre borítunk és finoman sima tésztává gyúrunk. Akkor jó, ha már nem ragad.
- Golyót formázunk belőle, enyhén lisztezett edénybe tesszük, nedves konyharuhával letakarva 15 percig állni hagyjuk.
- A tésztát 3 felé osztjuk, mindegyikből szintén golyót formázunk, további 15-30 percig kelesztjük a nedves konyharuha alatt.
- A golyókat egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk. (Ne lapítsuk ki nagyon, hogy sütéskor szépen megemelkedjenek. Én 12 cm átmérőjű körré nyújtottam)
- Minden körcikket 4 részre vágunk.
- Bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
- Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot, porcukorba vagy fahéjas porcukorba forgatjuk.
- Mézzel megcsorgatva, melegen kínáljuk.
De kis helyes fánkocskák, még nem is hallottam róla :-) Fincsik lehetnek!
VálaszTörlésEgy újabb finomság Nálad... Nagyon finom lehet! Ki is fogom próbálni, szerintem nem lövök mellé vele... Szépek a fotók, ahogy lenni szokott... :o)
VálaszTörlésJaj, de jópofa! Legszívesebben már nyúlnék is érte egy kóstolásra. :)
VálaszTörlésEz kicsit nem olyan, mint a csöröge? Nagyon szeretem a fánkokat, ezt is megkóstolnám... :)
VálaszTörlés