Jó néhány napja nem hoztam új receptet, de ma már úgy éreztem sütnöm kell valamit. Talán észrevettétek, hogy a két ünnep között az összes fotóm eltűnt a blogról, hogy hogyan és miért azt ne kérdezzétek, mert én sem tudom. Egy ideig reménykedtem benne, hogy átmeneti a probléma, de aztán szembesültem vele, hogy ez bizony nem fog magától megoldódni. 5 év képi anyagát nem volt egyszerű visszarakosgatnom, de most már újra a képes formáját mutatja a blog. Közben betegség miatt kitettem a konyhaajtóra is a zárva táblát, mivel semmi hangulatom és energiám nem volt főzni. Napokig maximum egy teát voltam képes előállítani. Ennyi viszontagság után kijárt ma már nekem egy kis jutalom és mivel a kelt tésztákat nagyon szeretem, jött az ötlet, hogy Ferdinándot fogok készíteni. A Ferdinánd egy igen egyszerű, de mégis ellenállhatatlanul finom vaníliás, vajas tekercs, békebeli hangulattal, amit én most fahéjjal tettem még finomabbá és illatosabbá. Belül foszlósan puha, kívül finoman roppanós a tésztája a cukros tejjel való locsolgatástól. Ha lehet, ennél a sütinél ne cseréljük le a vajat margarinra, mert teljesen más lesz tőle az élvezeti értéke, megéri picit többet áldozni az elkészítésére. Bögrényi hideg tejjel nekem maga volt a földi mennyország.
Fahéjas Ferdinánd tekercs
tészta:
- kb 2-2,5 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 30 dkg liszt (nálam 15 dkg finomliszt + 15 dkg rétesliszt)
- 3 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- csipet só
töltelék:
- 10 dkg puha vaj
- 10-12 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
tészta megkenéséhez:
- 1,5 dl tej vagy tejszín
- 1-2 csapott ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl langyos tejben elkeverünk kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretéve megfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a tojássárgákat és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, a végén beledolgozzuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat is.
- Cipót formázunk belőle, letakarva langyos helyen 1 óra hosszát kelesztjük.
- Lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát.
- A puha vajat a cukrokkal és fahéjjal habosra keverjük, és egyenletesen elosztva rákenjük a tésztára.
- Összegöngyöljük, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a tekercseket magasabb falú kivajazott sütőformába vagy tepsibe tesszük, kevés helyet hagyva közöttük, mert még nőni fognak.
- Még fél órát kelesztjük a tésztát.
- Közben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd a tésztát erős lángon sütjük 20 percig.
- A tészta megkenéséhez a tejet vagy tejszínt megmelegítjük, feloldjuk benne a cukrokat, a 20 perc leteltével megkenjük a fele cukros tejjel vagy tejszínnel a tekercseket.
- Mérsékelt lángon tovább sütjük 15-20 percig, közben a locsolást még egyszer megismételjük.
- A szép pirosra sült tésztát langymelegen, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk
De szép, mintha rózsák lennék :-) látszik hogy finom puhák, foszlósak!
VálaszTörlésA fotók eltűnése a blogról kicsit ijesztő dolog, még nem hallottam hogy ilyen is előfordulhat. Még szerencse hogy meg voltak a képeid. Én is elteszem az összes lekicsinyített képet, amit a blogjaimra teszek fel, de ez akkor is nagyon nagy munka lehetett! Jó hogy minden sikerült már :-)
Jaj, tényleg nagyon finomak voltak, szempillantás alatt el is fogyott mind. Sajnos több napomat elvette a fotók visszarakása, de mindig félek, hogy egyszer eltűnik majd a gépről is. Talán egy megbízható tárhelyen kellene gyűjteni őket. :)
VálaszTörlésEttől félek én is, hogy egyszer nyoma vész a fotóknak, megvannak, de nem lenne türelmem visszarakosgatni. Ez a Ferdinánd - tekercs csodaszép, s fahéjjal isteni lehet. Puszi, jó gyógyulást továbbra is.
VálaszTörlésKatikám, köszönöm!
TörlésJaj, de szeretem :)) - nagyon guszta
VálaszTörlésNálunk is örök kedvenc, főleg a téli időszakban.
TörlésNagyon guszta! Tudnám szeretni különösen hogy fahéjas!
VálaszTörlésÉvi, talán egyszer lesz alkalom az elkészítésére. Tényleg finomságos.
TörlésSajnálom, hogy eltűntek a fotóid, és nagyon örülök, hogy már jobban vagy, mert pont valami édes tekercsen törtem a fejemet, de a kakaós csigától elszakadva és ez most nagyon jó inspiráció lesz, köszönöm:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ötletet tudtam adni, biztos vagyok benne, hogy ízleni fog. Köszönöm a kedves szavaidat!
TörlésEz nagyon hasonlít a darázsfészek nevű sütire.
VálaszTörlés