2015. január 26., hétfő

Svéd túrófánk













Egy holnapi lejáratos túró árválkodott a hűtőmbe. Túrós tésztához vettem, de nem fogyott el mind, ezért kellett egy jó recept a felhasználásához. Farsangi időszak van, így rögtön eszembe is jutott a túrófánk. Mivel nagyon gyorsan elkészül és nálunk mindenki imádja, nem is volt mit gondolkodni rajta. Van jól bevált túrófánk receptem, de Kifli és levendula oldalán találtam egy másik, nekem tetsző leírást. Ahogy Levendulalány ígérte, tényleg nem szívja meg magát olajjal és tökéletesen kerekre formázható a tésztája, ami még sütéskor is megtartja az alakját. Hogy hidegen vagy másnap milyen lehet azt nem tudom, mert nálunk még langymelegen mind el is fogyott. Savanykás málnalekvárt kínáltam hozzá és egy bögre hideg tejet kortyolgattunk el mellé. Nagyon finom volt!


Svéd túrófánk


Hozzávalók:
15-20 db fánkhoz


  • 20 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg túró
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 4 ek tej
  • 1 citrom reszelt héja

kisütéshez:

olaj

tálaláshoz:

porcukor
lekvár


Elkészítése:

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, cukrokat és sót, elmorzsoljuk benne a puha vajat, majd a többi hozzávalóval jól formázható masszává keverjük. A túrót előtte villával kicsit összetörjük.
  2. Lisztes kézzel diónyi méretű gombóckákat formázunk és bő, közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük, időnként megforgatva, hogy egyformán süljön minden oldala.
  3. Papírtörlőre téve a felesleges olajat leitatjuk.
  4. A kisült fánkokat megporcukrozzuk és valamilyen pikáns vagy házi lekvárral kínáljuk.   








4 megjegyzés:

  1. De finom lehet! Jó lenne kipróbálni, de én nem vagyok nagy fánksütő :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető és elronthatatlan fánk, tényleg. Ez ne tartson vissza, meglátod sikerülni fog. :)

      Törlés
  2. Miért is svéd ? Csak azért kérdezem, mert svédországban nem létezik túró, semmilyen formában. Nem használják mert nem is tudják hogy mi. Még a külföldi népek üzleteiben sem lehet kapni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eredeti recept, mint ahogy hivatkoztam is rá, Kifli és levenduláé, nála remélem megtalálod a választ a kérdésedre.

      Törlés

Köszönöm a látogatást!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!