2011. szeptember 4., vasárnap

Ecetes almapaprika




Itt az ideje, hogy elkezdjük elrakosgatni a nyári savanyúságokat télire. Aki már egyszer megismerte a nyár ízeit idéző, házilag tartósított finomságokat, az tudja, hogy megéri az időt és a fáradtságot rááldozni az elkészítésére. Sokáig én is piacokon vásároltam a savanyúságot, de előbb-utóbb jött a kiábrándító tapasztalat. Vagy túl sós volt, vagy nagyon édes, vagy szinte ehetetlen volt a túlzott ecettől és kéntől. Mivel nagyon szeretjük a savanyúságokat és nehezebb, zsírosabb ételek mellé - amiket általában télen eszünk - ajánlatos is fogyasztani, elkezdtem elrakosgatni a magunk ízlése szerint. Ugyan vannak még hiányosságaim ezen a téren, de van néhány jól bevált receptem ismerősöktől, nagymamáktól, szomszédoktól. Ez is egy ilyen. Drága Mariannka kolléganőmtől kaptam, évek óta az ő receptje szerint teszem el a paprikát és mindig gyönyörű "hófehér" és ropogós marad. Ezúton is köszönöm neki! A mennyiség egy 5 literes üveghez van megadva, de én inkább kisebb adagokban rakom el, mert az nekünk 2-3 étkezéshez elegendő és felbontás után könnyebb a hűtőben is tárolni.

Elkészítési idő: 30 perc

Ecetes almapaprika

Hozzávalók:
(1db 5 literes vagy 6 db 720 ml-es üveghez)


  • 2 kg almapaprika
fűszerek:
  • egész fekete bors
  • mustármag
  • koriandermag
  • babérlevél
felöntőlé:
  • 2 liter víz
  • 8 dkg só
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 25-30 dkg cukor
  • 1 kávéskanál borkénpor

Elkészítése:

  1. Az almapaprikákat megmossuk, félbevágjuk. (így könnyebb betenni az üvegbe).
  2. Ha 5 literes üvegbe rakjuk, akkor egészben hagyjuk.
  3. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, sót, cukrot és a borkénport.
  4. Nem forraljuk fel, csak sűrűn megkevergetve megvárjuk amíg a cukor és a só felolvad benne.
  5. Tisztára mosott, sterilizált üvegek aljára szórunk ízlés szerint a fűszerekből és rakunk bele 1-2 darab babérlevelet, minél szorosabban megpróbáljuk belerakosgatni a paprikákat, majd ráöntjük a felöntőlevet.
  6. Celofánnal befedjük, rácsavarjuk az üveg tetejét és a kamrapolcra állítjuk. 
  7. Kb 3-4 hét múlva fogyasztható.







17 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, mi is nagyon szeretjük. Igaz még ezt nem tettem télire el, de ha veszünk mindíg káposztával töltött csipős almapaprikát veszek. Lehet hogy kipróbálom én is csak így eltenni !

    VálaszTörlés
  2. Ha csak pikánsan csípős imádom :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon látványos és finom savanyúság! És az, hogy szép fehér és ropogós marad, még inkább kiváló! Kipróbálom én is! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, mi is szeretjük. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia !!
    Kipróbáltam, megkóstoltam ...... Valami isteni lett !!
    Köszönöm !!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok. Tetszik a recept. Én is kipróbáltam ma, de nekem a paprika nem merült el a lében. Ez miért lehet? És mit csináljak vele? Mennyi ideig áll ez így el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ketrin!

      Hogy nem merült el a lében, annak az az oka,hogy nem raktad elég szorosan az üvegbe a paprikákat vagy keveset raktál bele. Vedd le róla a celofánt, öntsd le róla óvatosan a levet és tegyél még hozzá paprikát. Félbe, negyedbe is vághatod, hogy jól kitöltse az üvegben a réseket. Öntsd vissza rá a levet, újból celofánozd le. Nekem a következő elrakásig, tehát 1 évig eláll, hacsak közben el nem fogy.

      Törlés
  7. Köszönöm a gyors választ. Megpróbálom.

    VálaszTörlés
  8. Én is ennek a receptnek az alapján szoktam elkészíteni és mindig nagyon finom ropogós, nem lágyul el!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy másnál is bevált. Tényleg isteni így.

      Törlés
  9. Válaszok
    1. Én nem szeretem a tömény ecet ízt, de ízlés dolga.

      Törlés
  10. Üdvözlöm! Elraktam a recept alapján a paprikát, és nagyon jól néz ki, semmi romlás nem történt benne! Biztos vagyok benne, hogy finom lesz, amikor felbontjuk. Szeretném megkérdezni, hogy vegyes savanyúságnál, ahol szintén almapaprika, egész ubi, zöldparadicsom van az üvegben, ott is felhasználható-e ez a lé, és hidegen szintén? Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adrienne!

      Igen, vegyes savanyúsághoz is használható a felöntőlé, és szintén hidegen, mert a meleg létől a paprika megpuhul.
      Remélem ízleni fog a végeredmény, én is a napokban raktam el a télire valót.
      Köszönöm, hogy benézett hozzám és örülök, hogy elkészítette a receptet.
      További jó sütést, (be)főzést kívánok!

      Törlés
    2. Köszönom kedves Nea, tovãbbi sok sikert kîvánok!

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket