2012. július 17., kedd

Habkönnyű vaníliás tejberizs karamellizált nektarinnal






Vannak olyan klasszikusok, amelyeket nem lehet nem szeretni, de kivételek azért biztosan akadnak. Én imádtam a menzán a folyós tejbegrízt meg a jó masszív tejberizst is. Az étel egyszerűsége ellenére nem könnyű jó tejberizst készíteni, hisz fontos, hogy ne legyen se beton kemény, se száraz és ragacsos. Én úgy készítem, hogy felvert tejszínnel lazítom és vajat is teszek hozzá, ettől finom krémes állagúvá válik. Ezt az alapot használom gyümölcsrizs készítésénél is.              

Elkészítési idő: 60 perc

Habkönnyű vaníliás tejberizs

Hozzávalók:
4 személyre

  • 20 dkg kerek szemű vagy desszert rizs
  • kb 2 dl víz
  • 6 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 1 vanília rúd
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 ek (nyírfa)cukor
  • csipet só


  • 1 kg nektarin
  • vaj
  • 2-3 ek barnacukor


Elkészítése:

  1. Egy lábasba feltesszük főni a rizst csipet sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. 2.  Mikor magába szívta az összes vizet hozzáöntjük a tejet és a tejszín felét, beletesszük a  vajat, hozzáreszeljük a citromhéjat, majd a vanília rúd kikapart belsejét és a rudat is beledobjuk, hozzáadjuk a cukrot, megkeverjük és lefedve kb. fél órát főzzük.
  2. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a cukrot mikor is kell hozzáadni. Van, aki csak a végén teszi bele, nehogy a rizs leégjen, de én mindjárt az elején beleteszem, mert  szerintem a rizs így tudja legtökéletesebben felvenni az édes ízt. 
  3. Lapon, lassú tűzön főzzük. Mivel benne van a cukor néha óvatosan megkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a rizsszemeket. Ha már teljesen puha, fedő alatt pihentetjük kb 10 percet, majd ha kissé kihűlt beleforgatjuk a maradék, habbá vert tejszínt.
  4. A nektarinokat megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk. 
  5. A vajon megkaramellizáljuk a barnacukrot, majd összeforgatjuk a nektarinnal, néhány percig kevergetve főzzük, hűlni hagyjuk. 
  6. Desszertes poharakba rétegezzük a rizst a nektarinokkal, kicsit behűtjük.







14 megjegyzés:

  1. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  2. Huu ez nagyon guszta,elkanalaznék egy pohárral belőle:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe, szívesen adnék belőle, de sajnos nagyon hamar elfogyott. :((

      Törlés
  3. Örök kedvenc! Télen fahéjjal, nyáron temérdek gyümölccsel kombinálva! Irtó guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, szerintem is a legegyzerűbb ételek a legdinomabbak.

      Törlés
  4. Ez nagyon finom lehet, ki fogom a napokban próbálni. Köszönöm az ötletet, egyszerű, de mégis különleges édesség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jasmin, szívesen. Biztosan neked is ízleni fog. Nálunk semmi perc alatt elfogyott.

      Törlés
  5. Nea, ez annyira gyönyörű (mint egyébként minden nálad:))! Nagyon kívánatos, ahogy látszanak a kehelyben a tejberizses darabkák (tejberizsrajongó vagyok különben:)) és a csodás színű nektarin... hmmm. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, ez a desszert amilyen egyszerű, olyan nagyszerű is. Érdemes kipróbálni, hisz nem is nehéz elkészíteni.

      Törlés
  6. Nagyon jó ötlet, vettem 2 kg őszibarackot, érett ugyan de semmi íze nincs, így fogom most a hétvégén elhasználni, mert különben ehetetlen:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, bizony kár lenne a mai horrorisztikus árak mellett a gyümölcsöt kidobni, de ebbe a desszertbe pont jó lesz.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!