A hétvégére vendégeket várok. Ilyenkor nem csak ebédet főzök, mert nálunk a vendégség egész napos, a kora reggeli óráktól késő estig szokott tartani. A hőségre való tekintettel indításnak olyan reggelire gondoltam, amit hidegen tudok tálalni és megalapozza majd a gyomrot a további étkezésekhez is. Kamrapolc oldalán találtam rá erre az igazán különleges és mutatós pácolt sajtra, ami a csehek sörkorcsolyája, nakladany hermelin néven ismeretes. Mivel jó előre elkészíthető, sőt legalább egy hetet pácolódnia kell, már itt csücsül néhány napja a hűtőmben, reményeim szerint mire érkeznek a vendégek pont jó is lesz. Egy másik fajta pácolt sajtot is tervezek, de ez biztosan a kínálat legbecsesebb darabja lesz.
Elkészítési idő: 15 perc
Érlelés: 7-10 nap
Pácolt camembert
Hozzávalók:
- 3 kör alakú camembert sajt
- 2 közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- pár szem színes szemes bors
- 2-3 babérlevél
- 1 teáskanál mustármag
szárított fűszerek:
- bazsalikom
- majoránna
- kakukkfű
- 1 ágacska friss rozmaring
- chili
- olaj
Elkészítése:
- A hagymákat megtisztítjuk, minél vékonyabbra felkarikázzuk, a chilit is.
- A sajtokat keresztben félbevágjuk, szétnyitjuk, az egyik felét megpakoljuk a hagymákkal, chilivel, ráborítjuk a másik felét, mintha szendvicset készítenénk.
- Egy széles szájú üveg aljára szórunk a fűszerekből keveset és a maradék hagymából is.
- Erre óvatosan ráhelyezzük az első sajtkorongot, rá megint kevés fűszer és hagymakarika, következik a második sajtkorong, ismét kevés fűszer és hagymakarika, végül a harmadik sajtkorong következik, melynek a tetejére néhány karika hagymát, színes borsot és chilit teszünk, rárakjuk a friss rozmaring ágacskákat is.
- Felöntjük annyi olajjal, amennyi ellepi, az üveget lezárjuk, hűtőszekrényben 7-10 napig érleljük.
- Pirítóssal, friss kenyérrel vagy péksüteménnyel fogyasztjuk.
Ezt mennyire szeretem, de eddig mindig csak vendégségben ettem. Időszerű lenne nekem is elkészíteni:D
VálaszTörlésPácolt sajt?? Hú, a férjem pillanatok alatt el tudná tüntetni a kis üveged tartalmát, annyira odavan az ilyesmiért... Csodásan néz ki. :P
VálaszTörlésKíváncsivá tettél most! Nagyon megkóstolnám!Irtó guszta!
VálaszTörlésremélem mindenkinek ízleni fog :) A másik pácolt sajtot is Te készíted? Kíváncsi lennék rá ;)
VálaszTörlésDebiGabi, szerintem itt az alkalom, egy próbát biztosan megér.
VálaszTörlésGabriella, bízom benne, hogy nálunk is pillanatokig fog tartani.
Krisz, küldjek egy kis kóstolót?
Kamrapolc, szerintem a sajtrajongók imádni fogják. Szeretnék még mozzarellát is pácolni, van egy tuti receptem hozzá.