2012. július 26., csütörtök

Nektarinos galette






A galette a francia konyha remeke. Lapos, kerek vagy szögletes, rusztikus formájú, ropogós tészta, általában gyümölcsökkel gazdagon megtöltve, de készítik zöldségekkel sós változatban is. Most, hogy már nincs az a nagy meleg időnként begyújtom a sütőt, annak reményében, hogy valami finomságot süssek. Igyekszem a nyár adta gyümölcsökből minél többet felhasználni süteménybe rejtve is. Az ilyen falatnyi, könnyű tésztájú, vastagon gyümölcsös lepénykéknek nagy a keletje nálunk. Ha csak néhány szem gyümölcs van otthon, bármilyen variációban elkészíthető, mini lepénykék formájában is.      

Elkészítési idő: 50 perc
Pihentetés: 60 perc

Nektarinos galette

Hozzávalók:

tészta:


  • 18 dkg liszt
  • 11 dkg hideg vaj vagy margarin 
  • 3 ek kristálycukor 
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek jéghideg víz


töltelék:


  • 4-5 nektarin (vagy őszibarack)
  • kristálycukor
  • fahéj


kenéshez:

  • 1 ek tej
  • 2 ek méz

Elkészítése:

  1. Tálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a cukrokkal, hozzáadjuk a felkockázott margarint. Gyors mozdulatokkal, inkább csak az ujjunk végével, hogy a margarin ne olvadjon meg, morzsalékosra gyúrjuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és evőkanalanként a vizet. (Minden kanál víz után összegyúrjuk, míg felveszi azt). 
  2. Fóliába csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük. 
  3. Szilikonos sütőpapírt meglisztezünk, ezen nagyjából kör alakúra, kb. 2 mm vastagságúra  kinyújtjuk a tésztát, ráborítunk egy nagyobb méretű tányért vagy tortaformát és körbevágjuk. 
  4. A nektarinokat cikkekre vágjuk, a tészta szélétől 5-6 cm-t elhagyva, 3 rétegben rárendezgetjük körkörös irányban a gyümölcsöt. Szépen ráhajtogatjuk a tésztaszéleket, megszórjuk fahéjjal és cukorral.
  5. A sütőpapírral együtt óvatosan átemeljük a galettét egy sütőtepsire, mézes tejjel megkenegetjük a gyümölcsöket és a tésztát is.
  6. Előmelegített sütőben 180 C-on kb 20 percig sütjük, vagy addig, míg a tészta szép aranybarnára nem pirul.














6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! És milyen szépen elrendezted rajta a nektarint, remekmű! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk ízlett mindenkinek, alig jutott rá idő, hogy le tudjam fényképezni.

      Törlés
  2. Ez nagyon jól néz ki! És biztos finom is! Érdemes lenne kipróbálni. No, majd, ha itt sem lesz olyan meleg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, de nekem ez a favorit. Örülök, ha kipróbálod!

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ez a rusztikus kinézetű süti, sokszor szemezek vele itt-ott. Most már nekem is el kellene készítenem... Gyönyörű nálad. :)

    VálaszTörlés
  4. Gabriella, még csak nagy gyakorlat sem kell hozzá, annyira egyszerű, próbáld ki bátran! Látom nálatok is nagyon kelendőek a csupa gyümölcs sütik.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket