2013. augusztus 18., vasárnap

Házi füstös BBQ szósz










Nagyon szeretem a pikáns, csípős, édes-savanyú ételeket, mártásokat, szószokat. Ez a kettős ízhatás teljesen elvarázsol és a bűvkörébe von. Már régóta készültem barbecue szószt készíteni házilag, mert eddig csak boltit használtam, igaz abból a prémium minőséget. Most, hogy elkészítettem biztosan állíthatom, hogy ezentúl csakis a házi változat lesz nálunk forgalomban, mert ebben bizony nincs semmiféle adalék, árban is sokkal kedvezőbb, az íze pedig  hmmm....  fantasztikus. Elkészíteni sem időigényes és még csak nem is nagy ördöngösség. A receptet Alexától hoztam, kissé átformálva a saját ízlésemre. Nálam alma,- és balzsamecet, juharszirup és fahéj is került az egyébként tökéletes szószba. Nem csak húsok pácolására alkalmas, de sült krumpli, grillezett zöldség, főtt virsli mellé is jó választás, ha egy kicsit fel akarjuk dobni a szokványos ételeinket, a pizzaszószt is helyettesíthetjük vele. Ha valaki nem szeretné csípősre készíteni, az hagyja ki belőle a tabascot és a cayenne borsot. Hűtőben csak néhány napot áll el, mert nincs benne tartósítószer, de garantáltan előbb el fog fogyni. Nézzetek át Alexához is, fázis képekkel és további jó tanácsokkal szolgál.  


Elkészítési idő: 30 perc


Házi füstös BBQ szósz

Hozzávalók:
kb 1/2 liter szószhoz

  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 4 ek víz
  • 3 ek almaecet (vagy fehérborecet)
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 kisebb fej nagyon finomra aprított vöröshagyma
  • 8-10 gerezd nagyon finomra aprított fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 4 ek mustár
  • 4 ek nádcukor
  • 4 ek natúr baracklekvár (cukrozatlan)
  • 1 ek juharszirup (elhagyható)
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 4 ek spanyol füstölt fűszerpaprika
  • 1 ek oregano
  • 1 ek kakukkfű
  • 2 tk só
  • 1 tk őrölt bors (nálam citrombors)
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 ek tabasco szósz
  • 1/2 kk fahéj


Elkészítése:

  1. A vajat felhevítjük, megpároljuk rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, de csak annyira pirítjuk, hogy ne barnuljon meg.
  2. Hozzáadjuk a nádcukrot, kicsit karamellizáljuk, hozzákeverjük a baracklekvárt, ezt is hagyjuk karamellizálódni.
  3. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, szószokat, juharszirupot, vizet, fűszereket, mustárt.
  4. Végül hozzáadjuk az alma,- és balzsamecetet, krémes szósszá főzzük.






2 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Ebben aztán vannak ízek! Megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  2. De jó:) Nekem bolti van, de nagyon szeretem:)A hazi megjobb lehet:)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket