2013. augusztus 27., kedd

Chili zselé Nigellától

















Még tavaly készült, de akkor már nem volt időm posztolni. Most, hogy kezdődik a chili paprika szezonja, aktuálissá vált újra, ezért leporoltam a receptet és a képeket is, mert mindenképpen itt a helye a blogban ennek a zseniális alkotásnak, amellyel Nigella elkápráztatta a világot. Magát a receptet Krisztinél, a Szellem a fazékban blog írójánál találtam, az ő útmutatásai alapján készült. Én már rögtön dupla mennyiséggel kezdtem, arra gondolván, hogy karácsonykor ajándék lesz majd egy része. A dupla adagból annyi mennyiség lett, amennyi a képeken látható, tehát elég sok, de a receptbe az eredeti mennyiséget írom. Az elkészítése végtelenül egyszerű, még kezdő háziasszonyoknak sem okozhat gondot, a végeredményről pedig elmondhatjuk, hogy egyszerűsége ellenére páratlan gyöngyszeme a gasztronómiának. Mesés ízvilága van, egyszerre édes-csípős-savanyú, mindhárom íz külön-külön táncol az ember nyelvén és alig lehet betelni a látványával. Különösen finom sajtokhoz, húsokhoz, szendvicsekre téve. De én ettem már főtt tojással, sült virslivel, kolbásszal és burgonyával is.

Ahogy én igazán szeretem: friss, ropogós alpesi parasztkenyér - füstölt feketeerdei sonka - camembert - chili zselé és mellé egy pohárka finom vörösbor.  Hmmm... földi mennyország!

Elkészítési idő: 30 perc


Chili zselé Nigellától

Hozzávalók: 


  • 2 kicsi kápia paprika
  • kb 10-12 db chili  (a kétféle paprika összsúlya 15 dkg legyen)
  • 4,5 dl víz
  • 35 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)

Elkészítése:

  1. A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
  2. 1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
  3. Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
  4. A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
  5. Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük.
  6. Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.






19 megjegyzés:

  1. Nea valami csodás lehet és a képeid világszínvonalúak :-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, valóban egy csoda! Képileg még van mit fejlődnöm, de igyekszem nagyon. :))

      Törlés
  2. Azta mindenit, tudod Te mi a jó! Csodásak a fotók egészen megkívántam ezt a sok finomságot. Erőset imádom, a többit szintén:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, ha száműznének egy lakatlan szigetre, na ezt a chili csodát még oda is vinném. Ha oda jutsz próbáld ki egy kisebb adaggal, szerintem ízleni fog.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. És mi már tudjuk, hogy milyen finom is. Nálad is csodás.

      Törlés
  4. Hú de milyen csodás a színe! Elhiszem, hogy az íze is az. Csorog a nyálam ahogy a képeket nézem...azzal a sonkával:-)

    VálaszTörlés
  5. De jó ötlet, és milyen szép színek! Jópofák azokban a kis üvegekben. :)

    VálaszTörlés
  6. ma megpróbáltam én is elkészíteni, de a zselésítés nem jött össze, nem tudom mit ronthattam el, de most van 7 üveg folyékony chilim (reméltem, hogy miután kihűl zselés állagú lesz) :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Brigi,csak arra tudok gondolni, hogy kevés lehetett a főzési idő vagy valamiért nem volt jó a zselésítő. Nekem pár perc után teljesen bezselésedett. Még a múlt héten bontottam fel az utolsó üveget, teljesen jó volt ízre és állagra is. Szerintem bonts ki egyet, adj hozzá még egy kevés zselésítőt, forrald fel újra, kis lángon főzd addig, míg bezselésedik. Többek által kipróbált recept, mindenkinél sikerült. Ha mégsem jön össze, akkor húsok, zöldségek, krumpli mellé még mindig fel tudod használni a hígat is.

      Törlés
    2. Végül az éjszaka folyamán bezselésedett az üvegekben. :D

      Törlés
    3. Örülök, hogy összejött. :))

      Törlés
  7. Nagyon finom lehet, a képeid pedig olyan szépek!

    VálaszTörlés
  8. De gyönyörű színe van!
    Rég hallottam rólad... remélem, jól vagy...?

    VálaszTörlés
  9. Öröm nézni.Épp a kedvenc feketeerdei sonkámat eszem , tükör tojással, sajttal, saját sütésű korpás kenyérrel. Már csak ő hiányzik.

    VálaszTörlés
  10. A hétvégén megcsinálom, a fagyasztóba van sok csilipaprikám, még a kert termését fagyasztottam le, tökéletesen meg fog felelni. Nincs türelmem kivárni a következő "csiliaratást"

    VálaszTörlés
  11. Nagyon fincsi már második éve csinálom a családnak.

    VálaszTörlés
  12. Azt olvasom,hogy kimagozzuk a csilit . De hiszen a magban van az ereje . Így kevesbe lesz csípős . De jól nez ki .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves OIivér! Igen, a magban van az ereje, de még így is elég csípős lesz és a zselében nem szeretnénk magokra harapni. Nem brutál erős zselét készítünk, hanem aromás, egyszerre édes-csípős-savanyú ízvilágút, mely kellemesen bizsergeti az ízlelőbimbókat és passzol szinte minden ételhez. Garancia rá Nigella, akitől a recept származik.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!