Még a múlt héten készült a recept. Vendégségbe voltam hivatalos és ilyenkor mindig úgy megyek, hogy sütök valamit. Általában egy édeset és egy sósat. Még előtte napokban láttam meg
Gizinél ezeket a Váncza-féle pereckéket, így a szokásos sajtos rúd vagy pogácsa helyett gondoltam most ezt készítem el, biztosan jól fog esni utána a rettenetes hőségben a jól behűtött hideg sör vagy bor. Közben
Viki is kedvet kapott a sütéséhez és az ő tapasztalatait felhasználva én is rögtön dupla adaggal indítottam, illetve nekem sem volt elég a tészta összegyúrásához megadott tej mennyisége, jóval több kellett, hogy a tészta ne morzsálódjon, szépen összeálljon. Mivel nem voltam biztos benne, hogy a vendégek közül mindenki szereti a köménymagot, így a recepttől eltérően szezámmaggal szórtam meg a perecek felét. Véleményem szerint mindkettővel finom volt. A zsírtól lágyan omlós, de mégis ropogós állagú lett. Fém dobozban napokig elállt volna, de nem volt rá nagy sansza.
Elkészítési idő: 60 perc
Házi sörperec
Hozzávalók:
dupla adaghoz
- 60 dkg liszt
- 16 dkg zsír
- 2 cs sütőpor
- 2 tojássárgája
- 2 kk só (én 3-at tettem bele)
- annyi tej, amennyitől a tészta összeáll (kb 12-15 evőkanál)
tetejére:
- 2 enyhén felvert tojásfehérje
- köménymag
- szezámmag
Elkészítése:
- A lisztbe beleszórjuk a sót és a sütőport, összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját és folyamatosan adagolva annyi tejet, amennyitől a massza kemény, de jól formázható tésztává összeáll.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, perec szaggatóval kiszúrjuk. A leeső darabokat újból összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük és megszórjuk a magokkal. Picit sózhatjuk is.
- Előmelegített sütőben 160°C-on kb 10-12 perc alatt szép világosra sütjük.
- Fém dobozba téve napokig eláll.
De szépek:)
VálaszTörlésKöszi!
TörlésCsodaszépek lettek a pereceid, csak úgy kínálják magukat. Én is szeretem a sós süteményeket szezámmaggal is megszórni.Köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkeltél a bejegyzésben!!!
VálaszTörlésDrága Gizi, nálad láttam meg és nem hagyhattam ki az elkészítését, természetes, hogy belinkeltelek. Egyébként tényleg nagyon finom volt, az utolsó morzsáig elfogyott. Én köszönöm az ötletet!
TörlésImádom a sós nasikat, nagyon finomak lehetnek a pereckék is, guszták! :)
VálaszTörlésSokszor inkább én is a sósra szavazok, olyan jó elropogtatni egy bögre hideg tejjel.
TörlésSzépek lettek! Nálunk is kedvencek a sósak:-)
VálaszTörlésNem sok bele a 2 csomag sütőpor? Nem érződik a készterméken?
Nem, mi egyáltalán nem éreztünk semmilyen sütőpor ízt. Sőt, csak dicséretet kaptam érte, hogy milyen finom.
TörlésNekem is van ilyen perec kinyomó formám. Még a dédié volt. Érdekes még működik... Nagyon finom ez a perec, mert omlós és ropogós. Szeretem. Majd ezt az összetételt is kipróbálom egyszer. Guszta!!
VálaszTörlés