2013. október 17., csütörtök

Mézes Favágó szelet










Ma nem volt semmi ünnepi alkalom, mégis úgy gondoltam egy kicsit különlegesebb ebédet készítek. Olyan húsételt szerettem volna, ami kellően fűszeres, kicsit keleties ízvilágú és gyorsan el is készül. Találtam egy remek ötletet, a saját elképzelésem szerint kicsit módosítottam rajta. A hús-gyümölcs párosítást nagyon szerettük eddig is, de ez a borban főtt körte ma vitte a pálmát, rendkívül jól illett az édeskés húshoz. Jóféle nemes nedűt mindenképpen ajánlok hozzá, ami még teljesebbé teszi az ízeket.

Receptötlet: innen

Elkészítési idő: 60 perc


Mézes Favágó szelet

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli sertéstarja
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl víz
  • 3 ek méz
  • 1 kk chili szósz (elhagyható)
  • 3 g fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2 + 2 ek olaj

párolt körte:

  • 4-5 db körte
  • 3 dl édes fehér bor
  • víz
  • 2-3 ek cukor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 citrom sárga héja körben lehámozva
  • fél citrom leve 

Elkészítése:

  1. A sertéstarját szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, az inas részeket késsel átvágjuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk.
  2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hús mindkét oldalát elősütjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a ketchupot, mézet, vizet, sót és borsot, az elősütött hús mindkét oldalát bekenjük a mázzal.
  4. A hússzeleteket tepsibe rakjuk úgy, hogy ne fedjék egymást, 1 dl vizet és 2 ek olajat öntünk hozzá, fóliával lefedve puhulásig sütjük.
  5. Ha megpuhult levesszük a fóliát és pirosra sütjük a húst.
  6. Közben  megpároljuk a körtéket: meghámozzuk őket, de szárukat rajta hagyjuk, aljukat egyenesre vágjuk, lábasba állítjuk őket, felöntjük a borral és annyi vízzel amennyi ellepi, hozzáadjuk a fűszereket és a citromlevet, lassú tűzön majdnem puhára főzzük.
  7.  A burgonya krokettet is kisütjük, tányéron elrendezzük a húst, párolt körtét és a krokettet, melegen tálaljuk. 







5 megjegyzés:

  1. Olyan bitangul ínycsiklandó a fotód, hogy legszívesebben máris levenném a tányért a képernyőről. A husinak fantasztikus íze lehet. Mentettem! :o)

    VálaszTörlés
  2. Jajj isteni lehet:) És úgy szeretem mindig olyan különleges nevű ételeket készítesz:)

    VálaszTörlés
  3. Csak idézni tudnám Krisztit... Annyira guszták és gyönyörűek a fotóid, hogy az embernek csak csorog a nyála, ha benéz hozzád... :P

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon guszta a favágó szelet! :) Egyik kedvenc köretem a krokett, úgyhogy nekem még inkább bejön ez a fogás, így, ahogy van! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket