A pizza nagy kedvencünk, de csak a jó házi pizza. Ahány ház, annyi ízlés és megannyi pizzarecept. Mi szeretjük a kicsit masszívabb, vastag tésztás és a vékony tésztájú, ropogós változatot is. Mikor melyikhez van kedvünk, azt készítem. Nálunk a pizzaszósz is házilag készül, én nem szeretem a bolti termékeket, hiába a finom "rakomány", ha a rossz ízű szósz elrontja az egészet. Érdemes azt a kis időt és fáradtságot rááldozni, mert zongorázni lehet a kettő között a különbséget, ráadásul a fűszerezés is az igényeink szerint alakítható és az "E"-borzalmak is kimaradnak belőle.Van mikor olaszos fűszereket dagasztok a tésztájába, akkor még ízesebb lesz a pizza vagy sajtot tekerek a szélébe, de ez most csak egy sima, vékony tésztájú alaprecept. Feltétnek az összes maradék felvágottat, zöldségfélét, sajtot használtam fel hozzá, ami már reggelire, vacsorára senkinek nem lett volna elég. Aki nem sütött még házi pizzát, javaslom próbálkozzon meg vele, időben nem tart tovább, mint ahogy a pizzafutár kiérne vele és még ráadásul sikerélménye is lesz vele.
Elkészítési idő: 90 perc
Pizza, pizza, pizza
Hozzávalók:
3 db pizzához
pizza tészta:
- 30 dkg (kenyér) liszt
- 1,5 tk só
- 3 ek extra szűz olívaolaj
- 175 ml langyos víz
- 1 kk cukor
- 1 tasak szárított élesztő (7 gr) vagy 2 dkg friss
paradicsomos szósz:
- 3 dl passata di pomodoro (olasz passzírozott paradicsom)
- 2 ek olívaolaj
- 1/ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1/2 mk bazsalikom
- 1/2 mk oregano
- pici cukor
- kevés víz
tejfölös szósz:
- 2 ek tejföl
- 1 g fokhagyma
- só
- bors
feltétek nálam:
- főtt, füstölt tarja
- bacon szalonna
- lila hagyma
- kápia paprika
- enyhén csípős zöldpaprika
- paradicsom
- pár szem koktél paradicsom
- cukkini
- reszelt sajt (trappista, karaván)
Elkészítése:
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk.
- Beleszórjuk vagy morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kevés langyos vizet öntünk rá, hagyjuk, hogy kicsit felfusson, hozzáadjuk az olívaolajat, a maradék langyos vizet részletekben adagolva összegyúrjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkára tesszük és addig dagasztjuk, míg a kezünktől el nem válik, szép fényes felületű nem lesz. Közepesen lágy tésztának kell lennie.
- Cipót formálunk belőle, tálba téve, letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a szószokat.
- Paradicsomos szósz: az olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, felöntjük a passatával, fűszerezzük, kevés vizet hozzáöntve kis lángon megfelelő sűrűségűre főzzük.
- Tejfölös szósz: tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen három részre vágjuk, egyenként tetszőleges alakúra, vékonyra nyújtjuk.(a pizzatésztát már eleve a sütőpapíron nyújtsuk ki, így könnyebb betenni a tepsibe)
- Megkenjük a szósszal, kevés sajtot teszünk rá, megpakoljuk a tetszés és ízlés szerinti feltétekkel, kicsit sózzuk, borsozzuk, tetejére bővebben szórunk a reszelt sajtból.
- A sütőt jól előmelegítjük, a pizzát sütőpapíros vagy kiolajozott tepsibe téve magas (220-250°C) hőfokon, kb 8-10 perc alatt készre sütjük.
- Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kiszárad!
Ahogy én készítettem:
1. pizza
tészta + paradicsomos szósz, rá kevés reszelt sajt + főtt tarja + bacon + paradicsom karikák + zöldpaprika + lila hagyma, tetejére reszelt sajt
2. pizza
tészta + tejfölös szósz, rá kevés reszelt sajt + főtt tarja + bacon + kápia paprika + zöldpaprika + lila hagyma, tetejére reszelt sajt
3. pizza
tészta + paradicsomos szósz, rá kevés reszelt sajt + cukkini szalagok + pár szem koktél paradicsom félbe vágva (tetejére nem tettem sajtot)
Jaj, de jól néznek ki Nálad!! Én tegnapelőtt sütöttem pizzát, imádjuk! :P
VálaszTörlésMi is imádjuk, holnap pizza lesz nálunk is:-)
VálaszTörlésGusztaaaa!
Nagyon guszta pizzákat készítettél, azt hiszem lassan itt az ideje, hogy nálunk is az étlapra kerüljön :-)
VálaszTörlésJóég, micsoda izgatás! Csodaszép fotók a fenomenális finomságról!
VálaszTörlésMindegyikből kérnék kóstolót! :) Nagyon guszták!
VálaszTörlés