2013. december 21., szombat

Mákos kifli
















Az adventi, karácsonyi időszak aprósüteményei között nagyon népszerűek ezek a kifliformában sült, mutatós kis kiflik. Az elmúlt napokban nagyon sok blogon láttam különböző ízesítésekkel. Volt vaníliás, diós, gesztenyés, mogyorós, kókuszos. De mákossal sehol sem találkoztam, így hát nálam most lett mákos, hogy a mákrajongók kedvében járjak. Finom, porhanyós a tésztája, nem töményen, csak úgy kellemesen érződik a mák íze benne. A végeit fehér csokiba mártottam, jól kiemeli a süti ízét. Nagyon hamar, akár az utolsó pillanatokban is elkészül, ha valaki mákos finomságra vágyik, de már nincs ideje vagy kedve bonyolult receptek kipróbálására. Fémdobozban több napig eláll, ha közben el nem fogy.


Elkészítési idő: 45 perc


Mákos kifli

Hozzávalók:
kb 45-50 darabhoz:

tészta:

  • 34 dkg liszt
  • 28 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 17 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 14 dkg őrölt mák
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 2 késhegynyi sütőpor
  • csipet só

csokimáz:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval, egy edénybe szitáljuk.
  2. A többi hozzávalót is belekeverjük és robotgéppel sima tésztává dolgozzuk.
  3. A tésztát enyhén lisztes felületen még egyszer átgyúrjuk. Ha nagyon ragadna,  kis időre tegyük hideg helyre.
  4. A kifliformák belsejét olvasztott vajjal kikenjük, belenyomkodjuk a tésztát, 180°C-on kb 20 perc alatt megsütjük
  5. Sütés után néhány percet várunk, majd óvatosan kiborítjuk a formából a megsült kifliket és kihűtjük.
  6. A fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk az olajjal, majd a kiflik végeit belemártjuk.
  7. Rácsra téve hagyjuk megszáradni.


TIPP:

Ha nincs kifliformánk sodorjunk közepes vastagságú rudakat a tésztából, vágjuk  fel 5 cm-es darabokra, formázzuk kifli alakúra és úgy süssük meg. Vigyázat, így a sütési idő is lerövidül és akkor kb 80 db lesz a fenti mennyiségből.







7 megjegyzés:

  1. Én is azt figyelem, hogy sokan sütöttek ilyen apró kiflicskéket. Nagyon finom lehet mákkal is. Lehet kéne vennem ilyen formákat... Guszták!

    VálaszTörlés
  2. Ezt biztosan kipróbálom! A mai napom amúgy is a konyhában töltöm és még egy száraz sütireceptet kerestem.

    VálaszTörlés
  3. Viszem a receptedet, mákkal még nem készítettem kifliket, finom lehet így is! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó! Én kókusszal szoktam:-) fincsi lehet mákkal, kifogom próbálni.

    VálaszTörlés
  5. megcsináltam, fenomenálisan isteni fini ,lett (én icipici citromhéjat reszeltem a tésztába)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek, Katalin már le is tesztelte, örülök, hogy ízlett.

    VálaszTörlés
  7. Eddig nem is láttam, de szépek!! Én imádom ezt a kis kifliformát - valószínű azért, mert Anyukámtól kaptam, régen együtt készítettük benne a kifliket.
    Csodásak a fotóid, és olyan aranyosak ezek a kis "mütyür" dekorációk. :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket