Elkészítési idő: 45 perc
Mákos kifli
Hozzávalók:
kb 45-50 darabhoz:
tészta:
- 34 dkg liszt
- 28 dkg hideg vaj vagy margarin
- 17 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 14 dkg őrölt mák
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 késhegynyi sütőpor
- csipet só
csokimáz:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítése:
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval, egy edénybe szitáljuk.
- A többi hozzávalót is belekeverjük és robotgéppel sima tésztává dolgozzuk.
- A tésztát enyhén lisztes felületen még egyszer átgyúrjuk. Ha nagyon ragadna, kis időre tegyük hideg helyre.
- A kifliformák belsejét olvasztott vajjal kikenjük, belenyomkodjuk a tésztát, 180°C-on kb 20 perc alatt megsütjük
- Sütés után néhány percet várunk, majd óvatosan kiborítjuk a formából a megsült kifliket és kihűtjük.
- A fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk az olajjal, majd a kiflik végeit belemártjuk.
- Rácsra téve hagyjuk megszáradni.
TIPP:
Ha nincs kifliformánk sodorjunk közepes vastagságú rudakat a tésztából, vágjuk fel 5 cm-es darabokra, formázzuk kifli alakúra és úgy süssük meg. Vigyázat, így a sütési idő is lerövidül és akkor kb 80 db lesz a fenti mennyiségből.
Én is azt figyelem, hogy sokan sütöttek ilyen apró kiflicskéket. Nagyon finom lehet mákkal is. Lehet kéne vennem ilyen formákat... Guszták!
VálaszTörlésEzt biztosan kipróbálom! A mai napom amúgy is a konyhában töltöm és még egy száraz sütireceptet kerestem.
VálaszTörlésViszem a receptedet, mákkal még nem készítettem kifliket, finom lehet így is! :)
VálaszTörlésNagyon jó! Én kókusszal szoktam:-) fincsi lehet mákkal, kifogom próbálni.
VálaszTörlésmegcsináltam, fenomenálisan isteni fini ,lett (én icipici citromhéjat reszeltem a tésztába)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek, Katalin már le is tesztelte, örülök, hogy ízlett.
VálaszTörlésEddig nem is láttam, de szépek!! Én imádom ezt a kis kifliformát - valószínű azért, mert Anyukámtól kaptam, régen együtt készítettük benne a kifliket.
VálaszTörlésCsodásak a fotóid, és olyan aranyosak ezek a kis "mütyür" dekorációk. :)