2014. március 20., csütörtök

Zsidó tojás













A zsidó tojás a zsidó konyha szombati ebédjének előétele, innen az elnevezése. Mi nagyon szeretjük reggelire a tojásos ételeket, az omlettet, tükörtojást, parasztreggelit és a tojásos kencéket is friss kenyérre kenve vagy reszelt sajttal megszórva, melegszendvicsként. Így nálunk mondhatom, hogy gyakran kerülnek terítékre az ilyen vagy ehhez hasonló remek tojáspástétomok. A zsidó tojásba (vagy sokan lengyel tojásként ismerik) eredetileg hízott liba,- vagy kacsamáj is került, de ezt a régi időkben sem tudta mindenki megfizetni, ma meg már szinte csak karácsonyi fogás az asztalon. A drágább májak helyett csirkemájat használjunk inkább, azzal is nagyon finom. Húsvétkor mi ezzel indítjuk a reggelt, ropogós kenyérrel és sok friss primőrrel fogyasztjuk. Én autentikusan libazsírral készítem és nem keverem teljesen krémesre, inkább kicsit rusztikusra hagyom. Újhagyma helyett lilahagyma vagy akár vöröshagyma is kerülhet bele, van aki még őrölt pirospaprikát is hint hozzá. Egy a lényeg, hogy egyik íz se nyomja el a másikat, a végeredmény harmonikus legyen. Ahol nagy a család, érdemes dupla adaggal kezdeni, mert abbahagyhatatlanul finom.  


Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 30 perc

Zsidó tojás

Hozzávalók:
2-3 főre


  • 5 tojás
  • 4-5 szál újhagyma
  • 2,5 ek libazsír
  • 1-2 ek mustár
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük, hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk.
  2. Az újhagymát zöldjével együtt nagyon apróra vágjuk.
  3. A tojásokat a reszelő durva fokán lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt, újhagymát és a libazsírt.
  4. Óvatosan összekeverjük, megkóstoljuk és ha kell, még után ízesítjük.
  5. Fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy összeérjenek az ízei.
  6. A tojáskrémet mindig vegyük ki tálalás előtt fél-egy órával a hűtőből, hogy ne legyen dermedt.
  7. Friss kenyérre kenve, zöldségekkel kínáljuk.









4 megjegyzés:

  1. Imádom, sűrűn készítem is, én a libazsíron megdinsztelem a hagymát/vöröshagymát, és szórok bele pici pirospaprikát, amitől inkább csak színe lesz, és szoktam májat is belesütni a hagymával együtt, de valamiért jobban szeretem a máj nélküli verziót, mustárt nem teszek bele, és én is ilyen darabosan, rusztikusan hagyom. Pirítóskenyéren isteni finom:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Igazi Húsvéti fotók! Nagyon szépek és kedvcsinálók. Persze a kence is ízletes, magam is szeretem nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Nemrég én is készítettem és legközelebb májat is sütök bele, tényleg nagyon finom :))

    VálaszTörlés
  4. Olyan sokszor hallottam már róla, de még soha nem készítettem. Talán majd idén nálunk is lesz húsvét reggelén az ünnepi asztalon, tetszik a recepted! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket