Tegnap volt a palacsinta világnapja, de nem ebből az alkalomból készült ez ma nálunk, hanem mert a leves után csak valami könnyed, nem túl édes desszertet kívántunk. Hát azért ez a palacsinta nagyszerű találmány, szinte minden maradékot fel tudunk használni hozzá. Süthetünk a tésztájába zöldséget, gyümölcsöt, friss vagy szárított fűszereket, leönthetjük különféle szószokkal, készíthetjük édesen vagy sósan. Tekerhetjük, tornyozhatjuk, göngyölhetjük, batyuba köthetjük, de még levesbetétként is megállja a helyét. Szóval sokoldalú és megunhatatlan, nálunk mindenki nagyon szereti. Ehhez a gyümölcsös, forró palacsintához még egy gombóc hideg vanília fagyi jól illett volna, de sajnos nem volt itthon, így tejszínhabbal kínáltam.
Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc
Ananászos sült palacsinta
Hozzávalók:
palacsinta tészta:
8-12 darabhoz
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 1 vaníliás cukor
- 1,5-2 dl szódavíz
- 2 ek olaj
- csipet só
töltelék:
- 1 doboz (kb 50 dkg) darabolt ananász konzerv
- 1 citrom
- 2 ek vaníliás pudingpor
tetejére:
- 2 dl tejföl
- 5 dkg pirított mandula pehely
Elkészítése:
- A palacsinta tésztát bekeverjük, fél órára hűtőbe tesszük, majd legalább 8 darab palacsintát sütünk belőle.
- A mandula pelyhet száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
- Az ananász konzervet leszűrjük, - levét felfogjuk - lecsepegtetjük, a gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk.
- A levébe belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is, lassú tűzön felforraljuk.
- A pudingport simára keverjük kevés vízzel, hozzáöntjük az ananászléhez, állandóan kevergetve besűrítjük
- Hozzákeverjük az apróra vágott ananász felét.
- Az ananászos töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, felgöngyöljük vagy háromszög alakúra hajtjuk.
- Kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük, tetejüket tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a maradék ananászt.
- Előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 perc alatt jól átmelegítjük.
- Melegen tálaljuk, tetejüket pirított mandulával megszórjuk.
- Díszíthetjük koktél cseresznyével, citromfűvel, zöld citrommal.
De finom, gazdagon töltött palacsinta :-) Nagyon szépek róla a képek!
VálaszTörlésLátom Téged is megihletett a palacsinta-nap. Úgy mint engem. te is finom gyümölcsöset sütöttél... nagyon ínycsiklandó. Olyan jó, hogy ennyi féle képen el lehet készíteni ezt a finom kerek tésztát... Palacsinta óh!!!
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet! Imádom az ananászt! Amikor először kóstolam valódi, nem kényszerérett ananászt, majdnem leültem a földre a gyönyörtől. Ég és föld a különbség. :)
VálaszTörlésImádom a palacsintát és ma több helyen is láttam, ezért valamikor sütnöm kell! :) Nagyon szépek lettek, és a variáció úgy látom végtelen. :)
VálaszTörlésNagyon különleges ezzel a vaníliás-ananászos töltelékkel, igazán fincsi lehet, nagyon guszta a fotókon! :)
VálaszTörlésDe csodásan néz ki!!! Arról pedig kétségem sincs, mennyire finom lehet(ett). :)
VálaszTörlés