2014. április 18., péntek

Osterpinze (húsvéti kalács)







Az Osterpinze Ausztriában a tradicionális húsvéti kenyér. Eredetileg olasz karácsonyi étel volt, melyet az osztrákok tettek húsvéti csemegévé. Húsvéti szokás főleg a katolikusok körében, hogy húsvét vasárnapján ezt az édes kenyeret, néhány tojás és egy darab sonka kíséretében megáldatják a pappal, majd a család minden tagja eszik mindegyikből, mert a megáldott étel állítólag szerencsét hoz. Jellegzetessége, hogy a tésztán 3 metszést kell ejteni, ez a Szentháromságot jelképezi és elmaradhatatlan róla a jégcukor is. Én most az alap receptet használtam, de lehet bele tenni még különböző fűszereket, pl.: ánizst, szerecsendiót, szegfűborsot és mazsolát is. Nagyon finom, csábítóan puha és könnyű tésztája van, amely kellemesen édeskés, jól passzol a sonka és a torma mellé, de reggelire is fogyaszthatjuk vajjal és lekvárral.

Elkészítési idő: 90 perc

Osterpinze

Hozzávalók:
10 db-hoz 

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1 ek rum
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • csipet só

tetejére:
  • jégcukor


Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, a porcukorból elveszünk 1 evőkanálnyit, belekeverjük, az élesztőt hozzámorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot.
  3. Az egyik tojás sárgáját félretesszük a tészta tetejének megkenéséhez, a másik egész tojást, a tojásfehérjét és a rumot egy tálkába tesszük,enyhén felverjük. 
  4. A felfutott élesztőt a liszt közepébe öntjük, robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a puha vajat, majd a rummal elkevert tojást.
  5. 10-12 perc alatt szép fényes tésztává dolgozzuk, lágy, puha tésztát kell kapnunk.
  6. Meleg helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, minden darabból gömböket formálunk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, nagyobb távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor megnőnek.
  8. A félretett tojássárgájával megkenjük és egy éles, tiszta ollóval Y alakot vágunk mélyen a tetejébe.
  9. Megszórjuk jégcukorral.
  10. 180°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
  11.  Rácson hagyjuk kihűlni.





4 megjegyzés:

  1. Különleges kalácsot készítettél, nagyon guszta. Békés, finomságokkal teli ünnepet kívánok :-)

    VálaszTörlés
  2. De szép ez a kalács, nagyon csábítóak a fotóid.
    Áldott, szép Húsvétot kívánok Neked Nea, és jó pihenést, sok locsolkodót! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom kalács lehet, és én amúgy is édes kaláccsal szeretem a főtt tarját!! :)
    Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok Nektek Nea!!! :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a kalácsok és a képek. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!