Elkészítési idő: 90 perc
Osterpinze
Hozzávalók:
10 db-hoz
- 25 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 1 ek rum
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 tk vanília kivonat
- csipet só
tetejére:
- jégcukor
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, a porcukorból elveszünk 1 evőkanálnyit, belekeverjük, az élesztőt hozzámorzsoljuk, felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot.
- Az egyik tojás sárgáját félretesszük a tészta tetejének megkenéséhez, a másik egész tojást, a tojásfehérjét és a rumot egy tálkába tesszük,enyhén felverjük.
- A felfutott élesztőt a liszt közepébe öntjük, robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a puha vajat, majd a rummal elkevert tojást.
- 10-12 perc alatt szép fényes tésztává dolgozzuk, lágy, puha tésztát kell kapnunk.
- Meleg helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, minden darabból gömböket formálunk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, nagyobb távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor megnőnek.
- A félretett tojássárgájával megkenjük és egy éles, tiszta ollóval Y alakot vágunk mélyen a tetejébe.
- Megszórjuk jégcukorral.
- 180°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
Különleges kalácsot készítettél, nagyon guszta. Békés, finomságokkal teli ünnepet kívánok :-)
VálaszTörlésDe szép ez a kalács, nagyon csábítóak a fotóid.
VálaszTörlésÁldott, szép Húsvétot kívánok Neked Nea, és jó pihenést, sok locsolkodót! :)
Nagyon finom kalács lehet, és én amúgy is édes kaláccsal szeretem a főtt tarját!! :)
VálaszTörlésKellemes Húsvéti ünnepeket kívánok Nektek Nea!!! :))
Nagyon szépek a kalácsok és a képek. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
VálaszTörlés