Néhány hete azonban rátaláltam a neten egy biztosnak tűnő módszerre. Gondoltam, na akkor kap még tőlem egy utolsó sanszot a tojáshéj. Azóta már többször kipróbáltam, mind egészen friss, mind pedig kicsit régebbi tojásoknál és nekem mindkét esetben egyformán működött.
Közeleg a húsvét, ilyenkor több főtt tojást fogyasztunk, gondoltam ti is örülnétek neki, ha szépen meghámozott tojást tehetnétek a sonka mellé az asztalra a vendégeknek, locsolóknak és a továbbiakban ezzel az apró fortéllyal már nem okozna bosszúságot a sok kárba veszett alapanyag és a csúnya látvány.
Minden konyhában megtalálható, filléres dologról van szó.
A csodaszer neve: szódabikarbóna.
Igen, szódabikarbónát kell tenni a főzővízbe és a módszer csodálatosan működik, mint ahogy a képeken is láthatjátok a végeredményt.
Próbáljátok ki, remélem nálatok is beválik.
Leírom, hogy én hogyan készítem a főtt tojást, mert minden mozzanat fontos lehet:
- Annyi hideg vízben felteszem a tojásokat főni, amennyi jól ellepi őket.
- Amikor a víz elkezd forrni hozzáadok egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát.
- A forrástól számítva 8 percig főzöm a tojásokat (ki hogy szereti ez lehet 6-10 perc).
- Ha letelt az idő megnyitom a csapot és aládugom az edényt, addig folyatom rá a hideg vizet, amíg a forró víz hidegre ki nem cserélődik.
- A hideg vízben hagyom állni a tojásokat 5-10 percig, nem tovább, mert akkor visszasülhet rá a héja.
- A tojások héját óvatosan megtöröm és meghámozom őket.
Köszi a jó ötletet! Én 10 percig szoktam főzni, és utána hideg vízben hagyom kihűlni, ami 8-10 percnél biztosan hosszabb idő szokott lenni. Általában sikerül szépen megpucolni, kivéve, amikor nem :-)
VálaszTörlésDe aranyos vagy, hogy megosztottad velünk. Nagyon szép tojásokat hámoztál, kipróbálom én is. :)
VálaszTörlésMi most egy másik módszert alkalmazunk :-) Mindkét végét megtörjük picit és és kifújjuk a tojást. Elválik a hártyától és könnyű pucolni. Mi is a neten láttuk ezt a módszert.
VálaszTörlésWow!!! Köszi a szuper praktikát :-)
VálaszTörlésDe jó, köszönjük, hogy megosztottad velünk! :) A szódabikarbónát leszámítva eddig is így főztem a tojást, legközelebb kipróbálom szódabikarbónával. És fürjtojásnál is meg fogom próbálni ezt a módszert, azt sajnos még nehezebb pucolni, mint a tyúktojást. :)
VálaszTörlésSziasztok ez működik tényleg szépen meg lehet pucolni a tojást köszi a posztot
VálaszTörlésÖrülök, hogy működik, köszönöm a visszajelzést!
Törlés