2014. november 13., csütörtök

Habos holdacska
















Ez az a sütemény, ami végigkísérte az egész gyerekkoromat és azt hiszem ebből ettem a legtöbbet életemben. Gyerekként, ha Nagymama meglátogatott minket, nem volt olyan alkalom, hogy ne hozott volna több tálcányi süteményt. A mézes krémes, a zserbó, a citromos szelet, a diós kosárka, a lekváros bukta, a fahéjas túrós lepény, a frissen sült rétesek és a habos holdacska mind-mind ott lapultak a szatyorkája aljában, gondosan dobozokba csomagolva, hogy utazás közben ne törjenek össze. Habos holdacskából nem tudott annyit sütni, ami ne fogyott volna el pillanatok alatt, annyira szerettük, pedig egy igen egyszerű kis sütemény. Talán a ropogós habtető és a házi baracklekvár finom összhangja varázsolt el bennünket annyira. Az ő holdacskái hibátlanok voltak, mértani pontossággal illeszkedtek és még véletlenül sem tört meg a hab a tetején. Az enyémek korántsem azok, de az íz, az ugyanaz, hisz ő írta le nekem a receptjét. A sors úgy hozta, hogy ez a süti volt az is, amit utoljára együtt elkészíthettünk még ... Most, hogy már lassan át kell gondolni a karácsonyi aprósütiket, lehetséges alternatívaként ez rögtön eszembe jutott. Kicsit pepecselős és némi ügyességet is igényel, de viszonylag kevés és olcsó alapanyagból kapunk egy nagy tálca süteményt. Ha véletlenül nem fogyna el azonnal, akkor pléh dobozva téve napokig eláll, sőt állás közben az íze is finomabbá válik. A mennyiséget bátran lehet duplázni, mert amit én leírtam, az nem túl nagy adag, nem lesz elég ha nagyon édesszájú a család.          

Habos holdacska

Hozzávalók:
kb 45-50 db-hoz

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dk vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • csipet só

máz:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

töltéshez:


Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojássárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
  2. Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat vagy margarint.
  3. A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie.
  4. Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
  5. A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább "szakadós" legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán.
  6. A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.
  7. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk.
  8. Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!
  9. Ha a holdacskák megsültek, pihentessük őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek. 
  10. Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a baracklekvárral.







4 megjegyzés:

  1. Nagyon édes kis holdak.Szép karácsonyi süti.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek, és szép hangulatosak a képeid :-)

    VálaszTörlés
  3. Ahogy Gabinál írtam, ez is egy békebeli, igazi régimódi sütemény... Nagyon guszta, ünnepi asztalra való!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a holdacskáid és igen finomak lehetnek! Általában nekem is egy-egy süteményhez fűződik kedves régi emlék és ez olyan jó!

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!