Ez az a sütemény, ami végigkísérte az egész gyerekkoromat és azt hiszem ebből ettem a legtöbbet életemben. Gyerekként, ha Nagymama meglátogatott minket, nem volt olyan alkalom, hogy ne hozott volna több tálcányi süteményt. A mézes krémes, a zserbó, a citromos szelet, a diós kosárka, a lekváros bukta, a fahéjas túrós lepény, a frissen sült rétesek és a habos holdacska mind-mind ott lapultak a szatyorkája aljában, gondosan dobozokba csomagolva, hogy utazás közben ne törjenek össze. Habos holdacskából nem tudott annyit sütni, ami ne fogyott volna el pillanatok alatt, annyira szerettük, pedig egy igen egyszerű kis sütemény. Talán a ropogós habtető és a házi baracklekvár finom összhangja varázsolt el bennünket annyira. Az ő holdacskái hibátlanok voltak, mértani pontossággal illeszkedtek és még véletlenül sem tört meg a hab a tetején. Az enyémek korántsem azok, de az íz, az ugyanaz, hisz ő írta le nekem a receptjét. A sors úgy hozta, hogy ez a süti volt az is, amit utoljára együtt elkészíthettünk még ... Most, hogy már lassan át kell gondolni a karácsonyi aprósütiket, lehetséges alternatívaként ez rögtön eszembe jutott. Kicsit pepecselős és némi ügyességet is igényel, de viszonylag kevés és olcsó alapanyagból kapunk egy nagy tálca süteményt. Ha véletlenül nem fogyna el azonnal, akkor pléh dobozva téve napokig eláll, sőt állás közben az íze is finomabbá válik. A mennyiséget bátran lehet duplázni, mert amit én leírtam, az nem túl nagy adag, nem lesz elég ha nagyon édesszájú a család.
Habos holdacska
Hozzávalók:
kb 45-50 db-hoz
tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dk vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- csipet só
máz:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
töltéshez:
Elkészítése:
- Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojássárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
- Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat vagy margarint.
- A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie.
- Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
- A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább "szakadós" legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán.
- A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.
- Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk.
- Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!
- Ha a holdacskák megsültek, pihentessük őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek.
- Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a baracklekvárral.
Nagyon édes kis holdak.Szép karácsonyi süti.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, és szép hangulatosak a képeid :-)
VálaszTörlésAhogy Gabinál írtam, ez is egy békebeli, igazi régimódi sütemény... Nagyon guszta, ünnepi asztalra való!
VálaszTörlésNagyon szépek a holdacskáid és igen finomak lehetnek! Általában nekem is egy-egy süteményhez fűződik kedves régi emlék és ez olyan jó!
VálaszTörlésKöszönöm receptet már régóta elfelejtett sütiről van itt szó amire nagyon jó szívvel gondolok vissza. Egy kérdésem lenne a tésztával kapcsolatban. Mitől terülhetett el nekem nagyon szinte kimászott a hab alól :-(Minden szépen ment a sütésig szépek lettek a kiszaggatott holdak jó lett a hab könnyen kenhető szépen el lehetett dolgozni, csak a tészta kifolyt sütéskor a máz alól és olyan csúnyácska lett és lyukacsos kicsit. .-(Ha esetleg lenne ötleted mitől azt megköszönném ,Mert ízre szuper csak így nem tudtam összeragasztani a lekvárral sem mert torzra sültek.:-(
VálaszTörlésTöbbször megsütöttem már ezt a sütit, de amit leírtál én még sosem tapasztaltam. Elképzelhető, hogy nagyon lágy maradt a tészta, kicsit több liszt kellett volna hozzá, mivel a lisztek minősége sem egyforma. Másra nem tudok gondolni. Remélem legközelebb jól fog sikerülni.
TörlésIsteni finom sütike, ajánlom mindenkinek, nagy sikere lesz vele!
VálaszTörlésNagyon jol nez ki. Holnap megsutom.
VálaszTörlésKedves Edit! Nem fogsz csalódni benne, mert az egyszerűsége ellenére nagyon finom ez a süti. Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok!
Törlés