2014. november 27., csütörtök

Moszkauer











Moszkvai sütemény vagy narancsgrillázs néven is ismeretes ez az igen finomságos, klasszikus orosz aprósütemény. A cukrászdák kínálatában - igaz, elég arcpirító áron - egész évben megtalálható, de nekem a benne lévő narancshéj és dió miatt mégis leginkább a karácsonyi időszakhoz köthető különleges és látványos édesség. Attól függően, hogy milyen csonthéjast használunk hozzá, más és más ízvilágot kapunk. Mandulát vagy mogyorót is tehetünk bele, de legkarakteresebb íze a diónak van, szerintem azzal a legfinomabb. Szinte semmi nehézség  nincs az elkészítésében, egyedül a megfelelő állagot kell eltalálni, hogy szépen terüljön, de ne folyjon szét a sütemény, ezért célszerű egy-két darabbal a próbasütést elvégezni. Nem baj, ha nem lesz szép kerek a formája, az érdekes rücskös kinézet, na és a fenséges íz úgyis kompenzálja ezt a kis hibát. A receptet Vilmostól kölcsönöztem, kattintson át hozzá, aki videón is megnézné a gyártási folyamatokat. Karácsony előtt néhány nappal már elkészíthető, tegyétek fém dobozba és tartsátok hét lakat alatt, ha azt szeretnétek, hogy maradjon belőle az ünnepekre. A rendkívül laktató, hízlaló, és a bűnösen jó sütifélék családjába tartozik.  :)


Moszkauer

Hozzávalók:
kb 15-20 db-hoz

  • 1,2 dl tejszín
  • 12 dkg (barna)cukor   (nálam 10 dkg)
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg ledarált vagy apróra vágott cukrozott narancshéj
  • 1 dkg vaj
  • 1 dkg liszt
  • kevés rum
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  1. A tejszínt lábasba öntjük, mikor el kezd forrni hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat és vajat, elkeverjük, majd a diót is hozzáöntjük. Tűzről levéve belekeverjük a lisztet is. Egy képlékeny, de azért formázható masszát kapunk.
  2. A főzetet kiöntjük egy tányérba, hogy hamarabb hűljön.
  3. Ha kihűlt, habzsákba téve - nagy átmérőjű csővel, hogy a dió kiférjen rajta - 3-4 cm távolságot hagyva, mivel a sütik terülni fognak, féldiónyi halmokat nyomunk egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Előtte végezzünk próbasütést! Ha nagyon elterülne a masszánk sütés közben, akkor még egy kis lisztet kell hozzáadni, ha meg nem terül kellőképpen, akkor egy kis tejszínt.
  4. A kis halmokat egy rumba mártott villa segítségével kicsit lelapítjuk.
  5. 200°C-os előmelegített sütőben kb 10-12 percig sütjük, míg a sütemények széle barnulni nem kezd. Nagyon hamar meg tud égni, figyelni kell rá!
  6. Ha megsültek, a tepsiben hagyjuk hűlni egy kicsit, míg megszilárdulnak, majd egy késsel alányúlva, óvatosan tegyük sűtőrácsra őket. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
  7. Közben felolvasztjuk az étcsokoládét, majd bekenjük vele a sütik alját és villával vagy recés habkártyával megmintázzuk.
  8. Csokis felükkel felfelé rácsra tesszük és megvárjuk, míg a csokoládé megdermed.










6 megjegyzés:

  1. Ez aztán valóban olyan eldugni való finomság, és csak néha-néha elővenni falatozni belőle! Nagyon hangulatos a fotód!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi, sajnos nem dugtam el elég jól, mert már el is fogyott. Sebaj, sütök még belőle az ünnepekre.

      Törlés
  2. Nagyon kedves fotók, a sütiről már nem is beszélve. Olyan régóta tervezem megsütni, de valahogy eddig még nem került sorra, pedig biztos nagyon finom. Egyszer kóstoltam a Daubnernél...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, ha lesz időd és kedves, süsd meg, biztosan nagyon fogod szeretni.

      Törlés
  3. Nagyon finom csemege lehet :-) A háttereid is nagyon szépek, hangulatosak!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!