A piacon, ahol vásárolni szoktam rendszeresen kapható friss, tisztított, hófehér pacal. Hát a hétvégén elcsábultam, annyira gusztusos volt a bolt kirakatában. Túl gyakran nem készítem, pedig nálunk mindenki nagyon szereti. Igaz általában vita van azon, hogy a "frottír törölköző" vagy a "méhkaptár" részéből készüljön. A pörkölt tipikus magyar étel, sehol sem készítik úgy a világon, mint nálunk. A pörköltek között különleges helyet foglal el a pacalpörkölt, mert tudvalevőleg a marha redős gyomrából készül. Sokak számára már ennek a tudata is felér egy cserbenhagyásos gázolással, nemhogy még megkóstolja vagy el is készítse. Aki viszont egyszer megszereti, az örök életére függővé válik. Én most a klasszikus változatot készítettem, de mindenki másképp szereti: csülökkel, körömmel, netán velővel vagy vörösborosan. Az elkészítése jóval egyszerűbb annál, mint ahogy gondolnánk. Igaz a 3-4 óra főzési idő kicsit elrettentőnek tűnik, de szerencsére nem szükséges mellette állni amíg fő, így bármilyen más tevékenységet végezhetünk közben.
Elkészítési idő: 220-280 perc
Pacalpörkölt
Hozzávalók:
- 2 kg friss pacal
- 50 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek zsír
- 3 dkg paradicsompüré
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- só
- pirospaprika
- majoránna
- őrölt kömény
Elkészítése:
- A friss pacalt a sima részén megtisztítjuk a faggyútól, többször átmossuk, bő vízben feltesszük főni.
- Főzés közben a habját leszedjük, majd félórai főzés után kiszedjük a vízből, átöblítjük, kicsit hűlni hagyjuk.
- Közben a zsíron megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, tűzről levéve hozzáadjuk a fűszereket: pirospaprikát, őrölt köményt, majorannát és a paradicsompürét, tűzre visszatéve összefőzzük.
- Hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy a pacalt ellepje, lefedve 3-4 órán keresztül, puhulásig főzzük. (Kuktában felére csökkenthető a főzési idő).
- Aki szereti, a főzés vége felé csöves csípős paprikát is tehet bele.
- Időnként megkevergetjük, ha közben a levét elfőné, apránként pótoljuk.
- Köretnek sós vízben főtt burgonyát vagy hagymás tört burgonyát adhatunk, de friss puha fehér kenyérrel és savanyúsággal is tálalhatjuk.
ezt a feltálalt adagot kérem szépen. nekem elég, de ha egész családom enné, akkor szűkösen érnénk be az egész adaggal.
VálaszTörlésCsodásan néz ki! Biztosan ízre is rendben van! Nagy kedvencem ...:)
VálaszTörlésTeljesen felcsigáztál! Imádom, pedig nem egy női étel...Csodás, guszta a színe!
VálaszTörlésCsodálatosan szépen elkészített étel és fotó! :)
VálaszTörlésÉppen tegnap főztem én is és pontosan ilyen ízesítéssel + egy kevés majoránna.
VálaszTörlésnyáron bográcsban csülköspacalt főztünk, az is nagyon finom.
Szerintem gyerek korban kell hozzászokni, akkor nincs undor.
Nagyon ígycsiklandó!:) Igaz, mi szeretjük is. (Én is majorannásan készítem, mint Daisy írta.) Már elég régen volt, azt hiszem én is főzök:))
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés