2010. szeptember 12., vasárnap

Darázsfészek




A diós, kelt tésztás sütemények közül ez a legnagyobb kedvenc. Olyan igazi nagymama- sütötte, karamelles-vaníliás illatú, foszlós sütemény. Hideg napokon egy bögre langyos tejjel vagy forró teával igazi gondűző finomság.

Elkészítési idő: 120 perc

Darázsfészek

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 + 5 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só



Elkészítése:


  1. Először elkészítjük a kovászt: 2,5 dl langyos tejbe beleteszünk 4 dkg cukrot és belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. 10 percig állni hagyjuk.
  2. Egy mély tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, csipet sót és a felfutott élesztőt. Az egészet jó kidolgozzuk, letakarva langyos helyen 45 perc alatt megkelesztjük.
  3. A tésztának lágynak kell lennie, de dolgozhatónak. Ha túl lágy lenne, egy kis lisztet adjunk még hozzá.
  4. Kelés után jól kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk és 1 cm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez a puha vajat a porcukorral és a darált dióval  összekeverjük. Megkenjük vele a tésztát és feltekerjük, mint a beiglit szokás. (Készíthető csokis, mogyorós vagy fahéjas változatban is)
  5. Kivajazunk egy tepsit vagy tortaformát, majd a tésztából 3 cm-es darabokat vágunk és 2 cm távolságra rakjuk őket egymástól. Még 30 percig kelesztjük.
  6. Közepesen meleg, 170-180 C-os sütőben 35-40 percig sütjük. Közben a tejszínben feloldjuk az 5 dkg kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Félidőben meglocsoljuk vele a csigákat, nagyon finom ízük és színük lesz tőle. Tálaláskor megszórhatjuk vaníliás porcukorral  is.
  7. Langymelegen a legfinomabb, de ha marad belőle, sütőben vagy mikróban újra melegítve 2-3 napig is fogyasztható.     






8 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, csak nagyon ritkán készűl ilyen nálunk:)D

    VálaszTörlés
  2. Szinte érzem a sütemény friss illatát, és becsukom a szemem: hát az íze csodálatos (most álmodozom).

    VálaszTörlés
  3. Imádom, én nagyon gyakran készítem, van, hogy dió nélkül, mert nem bírok vele betelni. Gyermekkoromat juttatja eszembe.
    Csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  4. Az én kedvencem is, nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  5. Ősi kedvenc,darabolt dióvla,de jó csak vaniliás vajjal is.Szuper.

    VálaszTörlés
  6. Ilyet még sosem sütöttem,pedig nagyon szeretem..és enni is már az idejét sem tudom,hogy mikor ettem:(

    VálaszTörlés
  7. Megcsináltam!! Egyszerűen fantasztikus volt! Nem túlzok ! A gyerekek majd megfulladtak úgy tömték be a szájukba. Öröm volt nézni őket.

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is nagyon nagy sikere volt! Érdemes kipróbálni! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket