2012. június 26., kedd

Forrázott uborka







Nem múlhat el  nyár  koviubi nélkül.  Mi nagyon szeretjük, sült húsok, pörköltek, bográcsos ételek nélkülözhetetlen kísérőjeként. De csak úgy, magában is megeszegetjük, remek nassolni való, a leve pedig frissítően üdítő. A kovászos uborka receptje itt olvasható, de most egy másik örök kedvencemet szeretném bemutatni, a forrázott uborkát. A nagymamám gyakran készítette nekünk gyerekkoromban, a recept tőle származik. Biztos mindenki volt már úgy, hogy megvette a kovászolni való uborkát, az idő pedig másnapra elromlott, a koviubi meg nem érett be. Ilyenkor szoktam elővenni a nagymama hagyatékát. Ha jó kemény, friss uborkákat vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog megpuhulni, hanem ropogós marad. Kezdő háziasszonyoknak különösen a figyelmébe ajánlom, mert nem lehet elrontani.

Elkészítési idő: 30 perc

Forrázott uborka

Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 1 liter víz
  • 2 dl 10%-os ecet
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 1 késhegynyi Na-benzoát
  • 1 késhegynyi kénpor 

fűszerek:
(ízlés szerint, de kb. mindenből 1 evőkanál ) 

  • koriander
  • mustármag
  • egész kömény
  • szemes bors
  • 3-4 babérlevél
  • 2 csomag kapor


Elkészítése:

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, végeit levágjuk, ahogy a kovászos uborkához szokás, bemetsszük.
  2. Egy edény aljára tesszük a kaprot, beleszórjuk a fűszereket, ráfektetjük az uborkákat.
  3. A vizet az ecettel, cukorral, sóval felforraljuk, hozzáadjuk a tartósítószereket, majd még forrón az  uborkákra öntjük, hagyjuk kihűlni, letakarva a hűtőbe tesszük.
  4. Három nap múlva átszűrjük, a levet ráöntjük, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe, 2-3 hétig eláll.








6 megjegyzés:

  1. Az uborka nálunk is befutó, a képeid pedig szuperek! Kerestem én is ilyen zsákvászon darabot a fotózáshoz, de sehol nem kapok...Hol vettél? Nagyon feldobja a képeket!

    VálaszTörlés
  2. Mentettem a receptet, ugyanis erről még nem hallottam, forrázott salátáról igen, a nagyszüleim csak így ették, de uborka vonatkozásban csak a kovászos, vizes, ecetes-ről tudtam eddig.
    Kénport hol lehet venni????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyógynövény boltban, némelyik patikában is.

      Törlés
  3. Kriszti, írtam neked privát üzenetet.

    Anikó, kénpor szinte minden közértben kapható, de Sparban, Tescoban, CBA-ban biztos, hogy van. Az ubit érdemes kipróbálni, nagyon finom, szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki is fogom próbálni, az uborka minden formában, ízesítésben jöhet, imádom, érdekes soha nem láttam kénport ezeken a helyeken, igaz nem is figyeltem ilyen célirányosan, na de majd ezután :-)))) Köszi :-)))

      Törlés
  4. Ha nincs nap sütőbe teszem az kovi ubit és langyos hőre

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket