Nem múlhat el nyár koviubi nélkül. Mi nagyon szeretjük, sült húsok, pörköltek, bográcsos ételek nélkülözhetetlen kísérőjeként. De csak úgy, magában is megeszegetjük, remek nassolni való, a leve pedig frissítően üdítő. A kovászos uborka receptje itt olvasható, de most egy másik örök kedvencemet szeretném bemutatni, a forrázott uborkát. A nagymamám gyakran készítette nekünk gyerekkoromban, a recept tőle származik. Biztos mindenki volt már úgy, hogy megvette a kovászolni való uborkát, az idő pedig másnapra elromlott, a koviubi meg nem érett be. Ilyenkor szoktam elővenni a nagymama hagyatékát. Ha jó kemény, friss uborkákat vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog megpuhulni, hanem ropogós marad. Kezdő háziasszonyoknak különösen a figyelmébe ajánlom, mert nem lehet elrontani.
Elkészítési idő: 30 perc
Forrázott uborka
Hozzávalók:
Forrázott uborka
Hozzávalók:
- 1 kg uborka
- 1 liter víz
- 2 dl 10%-os ecet
- 4-5 ek. cukor
- 1 ek. só
- 1 késhegynyi Na-benzoát
- 1 késhegynyi kénpor
fűszerek:
(ízlés szerint, de kb. mindenből 1 evőkanál )
- koriander
- mustármag
- egész kömény
- szemes bors
- 3-4 babérlevél
- 2 csomag kapor
Elkészítése:
- Az uborkákat alaposan megmossuk, végeit levágjuk, ahogy a kovászos uborkához szokás, bemetsszük.
- Egy edény aljára tesszük a kaprot, beleszórjuk a fűszereket, ráfektetjük az uborkákat.
- A vizet az ecettel, cukorral, sóval felforraljuk, hozzáadjuk a tartósítószereket, majd még forrón az uborkákra öntjük, hagyjuk kihűlni, letakarva a hűtőbe tesszük.
- Három nap múlva átszűrjük, a levet ráöntjük, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe, 2-3 hétig eláll.
Az uborka nálunk is befutó, a képeid pedig szuperek! Kerestem én is ilyen zsákvászon darabot a fotózáshoz, de sehol nem kapok...Hol vettél? Nagyon feldobja a képeket!
VálaszTörlésMentettem a receptet, ugyanis erről még nem hallottam, forrázott salátáról igen, a nagyszüleim csak így ették, de uborka vonatkozásban csak a kovászos, vizes, ecetes-ről tudtam eddig.
VálaszTörlésKénport hol lehet venni????
Gyógynövény boltban, némelyik patikában is.
TörlésKriszti, írtam neked privát üzenetet.
VálaszTörlésAnikó, kénpor szinte minden közértben kapható, de Sparban, Tescoban, CBA-ban biztos, hogy van. Az ubit érdemes kipróbálni, nagyon finom, szerintem.
Ki is fogom próbálni, az uborka minden formában, ízesítésben jöhet, imádom, érdekes soha nem láttam kénport ezeken a helyeken, igaz nem is figyeltem ilyen célirányosan, na de majd ezután :-)))) Köszi :-)))
TörlésHa nincs nap sütőbe teszem az kovi ubit és langyos hőre
VálaszTörlés