2012. október 3., szerda

Kéksajtos crostini karamellizált mézes-balzsamecetes fügével







A crostini az olaszok pirítósa. Az enyhén szikkadt kenyeret megpirítják és megpakolják minden földi jóval. A friss fügét nagyon szeretem, de sajnos nem tartozik az olcsó kategóriába. Egy-két éve azonban felfedeztem, hogy az egyik áruházlánc nagyon jó áron kínálja ezt az egzotikus gyümölcsöt, így minden évben, amikor elérkezik a szezonja elindulok a beszerző útra. Most is éppen akciós volt, így 1/5 áron sikerült beszereznem, mintha máshol vásároltam volna. Aki szereti a sós sajt és az édes gyümölcs karakteres, mégis lágy harmóniáját, annak nagyon fog ízleni. Én imádom az ilyen falatnyi ropogós csodákat.         

Elkészítési idő: 20 perc

Kéksajtos crostini karamellizált mézes-balzsamecetes fügével

Hozzávalók:
2 személyre

  • 4 füge
  • 20 dkg kékpenészes sajt
  • 6 szelet kenyér
  • frissen őrölt bors

máz:

  • 1 tk olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • 2 tk méz


Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
  2. A mázhoz keverjük össze a mézet, olívaolajat és balzsamecetet.
  3. A fügéket negyedeljük el, fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ecsettel kenjük be mindegyiket a mázzal.
  4. A fügéket süssük 10-12 percig, míg megkaramellizálódnak.
  5. Szeleteljük fel a kenyeret, mindegyikre tegyünk vékonyan felszeletelt kéksajtot, enyhén sózzuk, borsozzuk.
  6. A sajt tetején osszuk el a fügéket.
  7. Grill alatt süssük néhány pillanatig, míg a sajt megolvad.
  8. Azonnal tálaljuk, még egy kis mézet csorgassunk a fügékre.





4 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket