Hideg esős őszi napokon nincs is jobb elfoglaltság annál, minthogy az ember süt egy tepsi krémes-habos süteményt, s ezzel jobb kedvre deríti magát. Az őszi hónapokkal szerencsére elérkezik a gesztenye szezon ideje is, s mivel imádok mindent, ami gesztenyés, ma csakis efféle finomság jöhetett szóba. Szeretem az egyszerűen elkészíthető, mégis látványos sütiket, s ennek a kritériumnak ez a választás tökéletesen megfelelt. Meglátni, megszeretni és megenni... egy pillanat műve volt.
Elkészítési idő: 60 perc
Gesztenyekocka
Hozzávalók:
tészta:
- 6 tojás
- 6 ek porcukor
- 10 dkg margarin
- 6 ek liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2 ek keserű kakaópor
krém:
- 1 cs főzős vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 15-20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 50 dkg gesztenyemassza
- 2 ek rum
tetejére:
- 4-5 dl Hulala habtejszín
- 1 ek porcukor
díszítés:
- kakaópor
Elkészítés:
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját a porcukorral robotgéppel habosra keverjük, belecsurgatjuk az olvasztott, de már nem meleg margarint, 1-2 percig tovább keverjük.
- A lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, egyharmadát a tojásos masszára szitáljuk, a felvert tojáshab egyharmadát is a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk.
- A maradék kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
- Egy kb 30x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb 20 perc alatt megsütjük.
- Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.
- A puha margarint a maradék porcukorral robotgéppel habosra keverjük, kisebb adagokban hozzáadjuk az átnyomott gesztenyemasszát, majd a kihűlt pudingot és a rumot, a krémet simára keverjük.
- A gesztenyekrémet egyenletesen a tésztára kenjük.
- A Hulalához hozzáadjuk a porcukrot, kemény habbá verjük, rásimítjuk a gesztenyekrém tetejére.
- Néhány órát -vagy akár egy éjszakát is- állni hagyjuk, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
- Tetejét kakaóporral díszítjük.
De csodálatos fotók! Egyszerűen beleszerettem mindbe! Olyan szép őszi hangulat és nem mellesleg maga a sütemény is káprázatos! Csak gratulálni tudok!
VálaszTörlésNea, ez olyan gyönyörű! ...és milyen finom lehet! Még a szalvéta is gesztenyés, nagyon tetszik. :)))
VálaszTörlésFantasztikus őszi látvány!
VálaszTörlésCsodálatos!!!! A legkevesebb amit mondhatok rá. nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKedves Lányok! Köszönöm mindenkinek! Éppen rám tört az alkotási vágy, talán ez látszódik a fotókon.
VálaszTörlésNagyon szép és biztos nagyon finom!
VálaszTörlésCsodálatosan szép és finom lehet ez a sütid! De jó hogy észrevettem, imádom én is a gesztenyés édességeket! Lelki szemeim előtt már látom hogy elkészítem, annyi változtatással hogy fahéjjal fogom megszórni! Hogy mikor? Azt nem tudom mert "annyian" állnak sorban kipróbálásra!:-))
VálaszTörlésNea, gyönyörű sütit készítettél! Le a kalappal! Ez az egyik kedvencem amúgy, nálam is fent van a blogon, de nem olyan szép, mint a tiéd. :)
VálaszTörlésszia. a díszítést hogy csináltad?üdv
VálaszTörlésKrisz
Olyan sablonnal, amiket capuccino díszítéséhez szoktak használni.
Törlés