Halloween a Mindenszentek előtti estét jelenti, mely a kóbor lelkek éjszakája. Ősi kelta ünnep volt, a kelta törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet. A hiedelem szerint halloween napján kitárulnak a temetők kapujai, a holt lelkek útra kélnek, meglátogatják egykori otthonaikat és megpróbálnak visszatérni a világba. Erre az alkalomra sütöttem ezt az igazán hátborzongató süteményt. Szerintem igazán rémesre és véresre sikeredett. Félidőben benéztem a sütőbe, hát mit mondjak, furcsa érzés vett erőt rajtam, hogy "véres ujjakat" sütögetek. Na de ha a látványtól elvonatkoztatunk, és csak az ízre koncentrálunk, akkor az ujjacskát rövid időn belül eltünedeznek a tányérról.
Elkészítési idő: 45 perc
Boszorkányujjak véresen
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg őrölt mandula vagy dió
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- 5 dkg egész hámozatlan mandula
Elkészítése:
- A lisztet, vajat, őrölt mandulát, cukrot, sót és a tojásokat összegyúrjuk.
- A tésztát feldaraboljuk, ujjnyi széles, kb 10 cm hosszú hengereket formálunk belőle.
- Ujjformára alakítjuk, "bütyköket" formázunk rá, éles késsel barázdákat húzunk, hogy élethűbb legyen.
- Az ujjak végébe nyomjuk a mandulát, melyet piros színű lekvárral rögzítünk a tésztához.
- Előmelegített 180°C-os sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Tényleg rémisztőek. Vén banya mancsok...:o) Azért egyet a számba vennék! :o)
VálaszTörlés