2014. március 22., szombat

Sült túrótorta szederrel













Találtam a mélyhűtőben egy csomag lefagyasztott szedret és mindjárt tudtam, hogy ma egy finom süteményben fogja beteljesíteni a sorsát. Már régebben kinéztem Mézesélet blogján ezt a gyümölcsös tortát. Nagyon kíváncsi voltam a végeredményre, mert túróból általában sütés nélküli gyümölcstortákat szoktam készíteni, sütve még sosem próbáltam. Nálam került bele egy kis citromhéj is, vaníliarúd híján pedig bourbon vaníliás cukrot használtam. A szeder saját termesztésű volt, jó édesen szüreteltem le még tavaly nyáron, így nem készítettem túl édesre a túrós alapot és az ízeket kevés citromlével hoztam harmóniába. Nagyon nehéz volt kivárni, míg meghűlt, de megérte a várakozást, mert így valóban nagyon szépen lehetett szeletelni. Nagyon kiadós, gyors desszert, kb 10 perc munka van vele, amíg a hozzávalókat összekeverjük, a többi szinte már csak a sütő dolga. Másféle gyümölccsel is készíthetjük. Nekünk nagyon ízlett, olyannyira, hogy pillanatokon belül már morzsája sem maradt. Mézesélet-nek köszönöm szépen a receptet!    


Elkészítési idő: 70 perc
Pihentetés: 1-2 óra


Sült túrótorta szederrel


Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 tojás
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is, én édesítőszert használtam) 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1/2 citrom leve
  • 2 bögrényi szeder

Elkészítése:


  1. A túrót, tojásokat, pudingport és a cukrokat egy mélyebb edénybe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromlevet, botmixerrel az egészet krémesre turmixoljuk.
  2. A szeder felét óvatosan belekeverjük.
  3. A túrós masszát egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába öntjük, a tetejére rászórjuk a maradék szedret.
  4. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 1 óra hosszat sütjük (a sütési idő sütő függő, nálam ennyi volt).
  5. A  megsült tortát kihűtjük, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni, így szépen szeletelhetővé válik.
  6. A tortát tálaláskor díszíthetjük még szederrel vagy citromfűlevélkékkel.








15 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Már alig várom a friss bogyós gyümölcsöket. Áfonyával fogom megcsinálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, tudom mennyire szereted az áfonyát. Lehet én is kipróbálom majd azzal is, de nálunk szederrel is kapós volt nagyon.

      Törlés
  2. Hát ez valami mennyei lehet. Ezer éve ettem szedret.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, kicsit közelebb laknál, szednék neked a bokrocskánkról. :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik! :) A recept is, és a végeredmény is! :)

    VálaszTörlés
  4. Szemet gyönyörködtető és biztos finom is :)

    VálaszTörlés
  5. Nea, ez annyira guszta!! Csorog a nyálam a képek láttán - egyébként is imádom az ilyen jellegű süteményeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túrós, gyümölcsös sütik mindig jöhetnek, én ilyenkor kevésbé érzem, hogy bűnözöm. Köszönöm, hogy benéztél!

      Törlés
  6. Nea! Vétek megenni, annyira szép :-) Ezeket a gyümölcsös sütiket én is nagyon szeretem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nellike, elég sokat vétkeztünk, mert mind elfogyott pillanatok alatt. :) Alig várom a nyári gyümölcsszezont, abból készítve igazán finomak ezek a sütik.

      Törlés
  7. csodás képek, remek recept biztosan kipróbálom! Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  8. Anikó, köszönöm szépen, de Mézesélet-é az érdem.

    VálaszTörlés
  9. Csodásan néz ki! Imádom a szedret, biztos nagyon tudnám szeretni ezt a finomságot!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket