2017. március 2., csütörtök

Fokhagymás csomó











Annyira finomak ezek a falatnyi sós péksütemények. Pihe-puha tésztájukat a sütés után tetejükre kent fűszeres, aromás olvasztott vaj teszi tökéletessé. Ahogy ráolvad a frissen kisült tészta tetejére, mennyei illatokat árasztva és felébresztve az érzékszerveinket, az leírhatatlan. Nem a gyorsan elkészülő kategória, de a képzeletbeli kedvencek listájára azonnal felkerült nálam. Az alapja egy egyszerű pizza tészta, amit ha házilag készítünk, - mint most én is - bizony kicsit időigényes, de szerintem kész bolti tésztával is remekül működik. Mi csak magában ettük egy csupor tej kíséretében, de sonkával, szalámival, sajttal talán még finomabb.

Fokhagymás csomó
kb 30-40 db-hoz 

Hozzávalók:

tészta:


  • 70 dkg liszt (nálam pizza liszt)
  • 415 ml meleg víz
  • 17 gramm száraz élesztő
  • 60 ml olívaolaj
  • 1,5 dkg cukor
  • 5 gr só

fokhagymás-petrezselymes vaj:


  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • 1 cs petrezselyem
  • csipet só

Elkészítése:


  1. Az meleg vizet összekeverjük az olívaolajjal, cukorral, beleszórjuk az élesztőt, megkeverjük és felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Egy villa segítségével, belülről körkörösen haladva a folyadékba beledolgozzuk a lisztet.
  4. Mikor a tészta összeállt megdagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, - elfelezzük, így könnyebb vele dolgozni - kb 1/2 cm vastagra kinyújtjuk.
  6. Tésztacsíkokat vágunk belőle, megsodorjuk, csomót kötünk rájuk.
  7. Sütőpapíros tepsibe tesszük, helyet hagyva közöttük, mert sütés közben még nőni fognak.
  8. Letakarva újra kelesztjük, amíg bemelegszik a sütő. 
  9. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  10. A csomókat kb 12-15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)   
  11. Még forrón lekenjük a fokhagymás petrezselymes vajjal, melyhez összeolvasztjuk az olívaolajat a vajjal, belekeverjük a zúzott fokhagymát és finomra vágott petrezselymet, sózzuk.


Forrás: itt



3 megjegyzés:

  1. Amilyen egyszerű, elhiszem annál finomabb :-)

    VálaszTörlés
  2. Te jó ég, de gyönyörű! itt az illata.:) csak ne kellene most mérsékelnem a tésztaféléket!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket