Egy klasszikus kenőke, mely ezerféleképpen variálható. Nálunk nem csak húsvétkor, hanem az év bármely szakában közkedvelt reggeli vagy vacsora étel. Ha szinte üres a hűtő, tojás akkor is akad otthon mindenkinél, némi zöldség, pár szelet pirítós és máris elkészült a fehérjedús, tápláló, energiát adó harapnivaló. Most a zöldséget nem kísérőnek kínáltam mellé, hanem a harmat zsenge újhagyma és a harsogóan ropogós piros retek magába a krémbe került bele. Mi a frissen kisült medvehagymás gyökérkenyérre kenve ettük, de pirított zsemleszeletekre vagy kiflikarikákra kenve még vendégvárónak is igen kitűnő.
Tavaszi vitaminos tojáskrém
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 8 dkg puha vaj
- 2 ek sűrű tejföl
- 2 tk mustár
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
- 1 cs piros retek
- 1 cs újhagyma
- csipetnyi pirospaprika
- só
Elkészítése:
- A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd finom reszelőn lereszeljük.
- Amíg a tojások főnek, a vajat habosra keverjük a tejföllel, mustárral, fűszerekkel.
- A retket és a zöldhagymát megtisztítjuk, előbbit a reszelő durva fokán lereszeljük, a hagymát vékony karikákra vágjuk.
- A reszelt tojást összekeverjük a fűszeres vajjal, hozzáadjuk a retket és a hagymát.
- Az egészet alaposan összedolgozzuk.
- Lefedve hűtőbe tesszük néhány órára, hogy az ízek kiteljesedjenek.
- Pirított zsemle vagy kifliszeletekre kenve fogyasztjuk.
De jó kis tavaszi kence :-) A kenyered is is nagyon finom, ropogós lehet. Mindkettő nagyon guszta, szívesen megkóstolnám őket, így együtt :-)
VálaszTörlésKatalin, tényleg mennyei volt, alig bírtuk abbahagyni az evését.
VálaszTörlésElkészítettem most a hétvégére, nagyon finom :-) extrudált kenyérre kenve eszem, így is nagyon fincsi :-)
VálaszTörlésAnikó, örülök, hogy ízlett. ;)
VálaszTörlés