Még pont egy hónap és viharos gyorsasággal érkezik is a húsvét. Lassan kezdem számba venni, hogy milyen édességek kerüljenek majd a finom ízes sonka mellé az ünnepi asztalra. Idén kicsit újítani is szeretnék, elképzeléseim már vannak, aztán, hogy mi valósul meg belőlük, az közvetlen az ünnepek előtt fog kiderülni, mikor véglegesen összeállt a menüsor. Húsvéti desszert ötletként hozom ezeket a mutatós kis virágkosárkákat, melyeket én most fanyar citromkrémmel töltöttem - még a napokban sikerült meyer citromot vásárolnom - de akár mogyorókrémmel, lekvárral is elkészíthető, ha valakinek nincs kedve a citromkrémmel foglalatoskodni, bár szerintem nagy hiba lenne kihagyni, mert annyira finom. Apró, falatnyi kis ízbombák és ráadásul nagyon mutatósak is. Kicsit pepecselős, de mindenképpen megéri a fáradozást. Elkészítésnél ügyeljünk arra, hogy a már kiszaggatott tésztát kisebb átmérőjű, nem túl mély lyukú muffin formába tegyük, különben nem tartja meg majd a formáját. Nekem nem volt megfelelő méretű muffin tepsim, ezért kosárka formákba nyomkodtam a tésztát és így még a külseje is szép mintát kapott. Meyer citrom helyett sima citromból is elkészíthető.
Citromkrémes virágok
Hozzávalók:
kb 25-30 db-hoz
tészta:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg hideg vaj (nem margarin!)
- 60 ml hideg (jeges) víz
- 1 tk porcukor
- csipet só
citromkrém:
- 3 meyer citrom
- 20-25 dkg porcukor
- 10 dkg vaj(!)
- 4 nagy tojás
- csipet só
A lemon curd (angol citromkrém) receptje ITT található.
szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, a felkockázott hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk - vagy késes aprítógépben összedolgozzuk - hozzáadjuk a vizet, tésztává gyúrjuk.
- A tésztagombócot fóliába csomagoljuk, legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.
- Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, virág alakú kiszúróval kiszaggatjuk, a leeső tésztarészeket újra gyúrjuk és szaggatjuk.
- Vajazott, lisztezett muffin forma mélyedéseibe igazítjuk a tésztát, alját villával megszurkáljuk.
- A virágokra egyenként méretre vágott sütőpapírt terítünk, majd szárazbabot, lencsét vagy sütőgolyót szórunk az üregükbe és kb 10 perc alatt így, "vakon" sütjük a tésztát. Erre azért van szükség, hogy a tészta alja ne púposodjon fel sütés közben, mert akkor nem fog beleférni a krém.
- A "nehezéket" sütőpapírostól eltávolítjuk és további 5-8 percre - sütőfüggő!- visszatoljuk a tésztát, hogy át tudjon sülni.
- Ne süssük túl, szép világos maradjon!
- Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni!
- Közben elkészítjük a krémet, kihűtjük.
- A tésztakosarakat porcukorral meghintjük, beletöltjük a citromkrémet.
De szépek lettek! Látom hozzád már kezd ellátogatni a nyuszi :-) Elvégre már csak pár hét...
VálaszTörlésBlogodat nézve és olvasva rögtön kedvem támad sütni,és készülni a Húsvétra.:)
VálaszTörlés