A krumpli a régi időkben is alapvető és közkedvelt alapanyaga volt a magyar konyhának. Bár akkoriban a szegények eledelének számított, a mai árakat tekintve nem mondhatnám el ugyanezt. A tradicionális ételek iránt mindig is volt valamilyen megmagyarázhatatlan vonzódásom, szeretem őrizni és időnként feleleveníteni a hagyományokat. Néha egy egyszerű, forró, ízletes leves sokkal jobban tud esni bármilyen más ételnél, noha gyermekkoromban nem nagyon kedveltem a leveseket, most annál inkább oda vagyok értük. Ez a leves mindig visszavisz kicsit az időben, amikor még a Nagymamám és az Anyukám készítették...
Elkészítési idő: 45 perc
Magyaros krumpligombóc leves
Magyaros krumpligombóc leves
Hozzávalók:
gombóchoz:
gombóchoz:
- 3 közepes burgonya (kb 40-50 dkg)
- kb 10-15 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 cs petrezselyem
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
- pirosarany
- vegeta
- kevés zsiradék
- A krumplikat meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, enyhén sós, kb 2 liternyi vízben feltesszük főni.
- Ha megfőtt a levét felfogjuk, a krumplikat krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
- Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a krumpli főzővizével.
- Ízlés szerint sót, borsot, vegetát, pirosaranyat teszünk hozzá, majd a felkarikázott répákat is hozzárakjuk. Kb 20-25 percig főzzük.
- Ha megfőtt apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
- Közben a kihűlt krumplihoz hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz, sóval, tojással összegyúrjuk és cseresznye méretű (vagyis elég apró) gombóckákat formázunk belőle, főzés során úgyis kicsit még nőnek.
- A gombócokat belerakjuk a levesbe és addig főzzük, míg feljönnek a leves tetejére. (Én a gombócokat nem a levesbe szoktam belefőzni, hanem enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobom, addig főzöm, míg feljönnek a víz tetejére, ekkor egyet kettévágok, és ha már nem lisztes a belseje, akkor megfőtt. Azért főzöm őket külön, mert nálunk a levesből és a gombócokból is szokott maradni még másnapra, így a gombócok nem tudják "felszívni" a leves levét.)
- Tálaláskor a tányérra rakunk néhányat a gombócból, rámerjük a forró levest, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
- Aki szereti, tejfölt is kínálhat hozzá.
Csodás a leveskéd! Én is szoktam ilyen gombóckákat csinálni, csak én tárkonyos levesbe. Nagyon guszta, gyönyörű színe van. Máris összefutott a nyál a számban... :o)
VálaszTörlésMegláttam az isteni levesedet és ezáltal eszembe juttattad a gyerekkorom kedvencét, a nagymamám egy picit több zöldséggel készítette, és petrezselymet gyúrt a tésztájába, imádtam, azonnal megyek is és elkészítem úgy ahogy ő, mert csorog a nyálam. Mindig olyankor főzte amikor szilvás/barackos/szilvalekváros gombócot vagy/és nudlit ettünk utána, mert hogy ugyanaz a tészta:-))))))
VálaszTörlés