2012. május 17., csütörtök

Fehérboros almazselé panna cottával és áfonyalekvárral




Az édesség mindig méltó lezárása egy finom ebédnek. Mikor már friss, zamatos és csábító gyümölcsökből válogathatunk a piacokon, akkor nagyon gyakran készítek pohárkrémeket, nem csak magunknak, de vendégeimnek is. Nagyon gyorsan el lehet készíteni és szinte mindent belerakhatunk, amit otthon találunk, csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mi minden is kerüljön bele. Volt még itthon néhány szem ragyogóan piros almám, most azt használtam fel hozzá. De hogy "nagyoknak való" legyen egy kis nemes nedű is került bele, amit az édes karamelles alma csak úgy kortyolt magába. Azt a 4-5 óra hosszát volt nagyon nehéz kivárni, míg a krém megdermedt, de aztán gyorsan a pohár fenekére néztünk.  

Elkészítési idő: 60 perc

Fehérboros almazselé panna cottával és áfonyalekvárral

Hozzávalók:
4 személyre 

  • 4 alma
  • 4 ek barnacukor
  • 1 dl fehérbor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1,25 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek (nyírfa) cukor
  • 1 zselatinfix
  •  áfonyalekvár

Elkészítése:

  1. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük, a barnacukorral együtt egy edényben feltesszük a tűzre. Ha az alma megkaramellizálódott, ráöntjük a fehérbort és addig főzzük, míg zselés állagú nem lesz.
  2. A karamelles almát a poharak aljára rétegezzük, hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a panna cottát.
  3. A tejszínt a tejjel és a vaníliáscukorral kis lángon felforraljuk, majd (nyírfa)cukor és a zselatinfix keverékét beleöntjük a forró tejbe. Kis ideig, kevergetve összefőzzük, majd  hűlni hagyjuk.
  4. A panna cottát rárétegezzük a gyümölcsökre, hűtőben 4-5 óra hosszát dermesztjük.
  5. Tálalás előtt áfonyalekvárt teszünk a tetejére.  








1 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket