Ha palacsinta, akkor általában az édes töltelékkel készülteket szeretjük. De ha marad a hétvégéről pörkölt, az vagy húsos szendvicskrémként vagy hortobágyi palacsintaként kerül újrahasznosításra. Gondolnánk-e, hogy a palacsintát már a római korban is ismerték, lepényszerű tésztaként kerek kövön sütötték? Akkoriban nem édes töltelékkel, hanem húsfélékkel fogyasztották. A palacsinta azóta meghódította az egész világot. Magyarországon Gundel Károly volt az, aki világhíres hungarikumot alkotott az egyszerű tésztából. A legnagyobb palacsintát 1994-ben az angliai Rochdalé-ban sütötték, amely 15 méter átmérőjű volt, 3 tonnányit nyomott és 2 millió kalóriát tartalmazott.
Elkészítési idő: 45 perc
Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók:
- 50 dkg kicsontozott csirkecomb vagy csirkemellfilé vagy sovány sertéshús
- 2 közepes vöröshagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- pirospaprika
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- só
- bors
- 1 nagy doboz tejföl
- kávéskanálnyi liszt
palacsinta:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 2 ek étolaj
- csipet só
Elkészítése:
- A felsorolt hozzávalókból elkészítjük a palacsintatésztát, fél órát hűtőben pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
- A szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöket kiszedjük, a zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá, visszatesszük a tűzre hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, pörköltet készítünk belőle.
- Ha a pörkölt megfőtt, a húst kiszedjük és húsdarálón ledaráljuk.
- A levéhez hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, összeforraljuk.
- A húshoz keverünk annyi pörköltszaftot, hogy kenhető masszát kapjunk, megtöltjük vele a palacsintákat, két szélét felhajtjuk, batyuszerűen feltekerjük és tűzálló tálba rakjuk őket.
- A palacsintákat megöntözzük a paprikás mártással és 10 perc alatt átforrósítjuk a sütőben.
- Tejföllel meglocsoljuk a tetejüket, paradicsommal, paprikával, petrezselyemmel díszítve tálaljuk
Szeretek barangolni nálad, de van egy kis problémám a címkékkkel. Most pl. a kencéidbe akartam belenézni, de nem tudok. Azt hiszem a tortákba sem lehet. Nálam is így volt mikor felhőbe tettem. Megnéznéd kérlek, hogy nálad működik-e? Köszi!))
VálaszTörlésWooow, de gyönyörű színes! Olyan szívesen megenném most ebédre... :P
VálaszTörlésMár a látvány is evésre ingerel. Nagyon jól néznek ki azok a palacsinták!:)
VálaszTörlésGabriella, tücsi, köszönöm!
VálaszTörlésAni, belenéztem, nálam működik.