2013. november 30., szombat

Diós tallér
















Ezek a diós tallérok már a karácsonyi apró sütik próba darabjai. Egy régi Tina magazin karácsonyi számában láttam meg a receptet és ami diós, az ugye nálam előbb-utóbb kipróbálásra kerül. A tallérok - fém dobozba zárva - másnapra lesznek omlósak és puhák, a citrusos cukormáz és a karamellbe forgatott dió találkozása pedig megérne egy külön fejezetet, annyira finom. Azonnal mindenki kedvence lett, így biztos résztvevő lesz a megszokott finomságaink között. Az elkészítését jó szívvel tudom ajánlani.


Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetés: 2 óra


Diós tallér

Hozzávalók:
kb 40 db-hoz

  • 20 dkg puha vaj vagy margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg dió
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 6 ek citromlé
  • sárgabaracklekvár
  • csipet só

díszítés:
  • szórócukor

Elkészítése:

  1. 15 dkg diót finomra darálunk, felhevített, száraz serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A vajat krémesre keverjük 10 dkg porcukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, majd gyorsan beledolgozzuk a darált dióval, fűszerkeverékkel, reszelt citromhéjjal elkevert lisztet.
  3. A  tésztát fóliába csomagoljuk, 1 óra hosszára a hűtőbe rakjuk.
  4. Lisztezett felületen 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kb 80 darab korongot szaggatunk ki belőle.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített sütőben 180°C-on kb 10 perc alatt megsütjük.
  6. Serpenyőben 5 dkg kristálycukrot karamellizálunk, 5 evőkanál meleg vízzel felöntve felfőzünk, a félretett diódarabokat a karamellbe forgatjuk, majd egyenként olajjal vékonyan megkent alufóliára tesszük, hagyjuk kihűlni.
  7. A kihűlt tésztakorongokat párosával összeragasztjuk a lekvárral.
  8. A maradék 20 dkg porcukorból és a citromléből sűrű mázt keverünk, a tallérok tetejét megkenjük vele, majd azonnal 1-1 karamellizált dióval és cukorszórással díszítjük.
  9. Hagyjuk egy  kicsit száradni.








16 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és igen finom lehet! Szeretem a linzer süteményeket , dobozban ha nem nyitogatjuk sokat egész hosszú ideig finom marad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nálunk elég gyakori probléma, hogy egyáltalán nem marad.:)) Éva, köszönöm, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ez a diós süti, és igen tetszetős is. :) Elnézegettem az előbb a többi receptedet is. Nagyon klassz dolgokat sütsz-főzöl. Gratulálok! :) Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Macskanyelv! Köszönöm a kedves szavaidat én is rendszeresen járok ám hozzátok, csak sajnos ritkán kommentelek, de majd igyekszem erre több időt szánni. Szép napot Neked is!

      Törlés
  3. Nagyon finom süti lehet. Gondolom ha áll 1-2 napot még jobb. Máris mentem, nagyon tetszik. Csodás fotók! Igazi ünnepiek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, tényleg érdemes egyszer kipróbálni, köszi !

      Törlés
  4. Jajj, de szépek:) Úgy szeretném:)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszépek, és most én mondom, hogyha jó szívvel ajánlod, akkor ki is fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, kíváncsi vagyok hogy ízlik majd.

      Törlés
  6. Nagyon tetszik a recept, azonban a hozzávalók között nem tüntetted fel a liszt mennyiségét, míg a elkészítésnél hivatkozol rá. :) Én személy szerint nagyon örülnék, ha lisztmentes sütiről lenne szó ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Réka! Köszönöm az észrevételt, pótoltam a mulasztást. Sajnos nem lisztmentes, de finom.

      Törlés
  7. Nagyon klassz recept :) - és milyen szép fotót készítettél.

    VálaszTörlés
  8. Ennek örülök Nea! Szívesen látlak. :) De egy ideje egyedül vagyok ám. Észrevetted?

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket