2014. augusztus 23., szombat

Borzas szilvás lepény










Amennyire ízletes és mutatós, legalább annyira egyszerű ennek a hétvégi desszertként is helytálló házi sütinek az elkészítése. Nyáron amúgy is a nagyon gyümölcsös sütiké a főszerep, ilyenkor aztán dúskálhatunk a folyamatosan érő gyümölcsök sokaságában, sorra készülhetnek a lepények, piték, piskóták, a habkönnyű gyümölcsös torták. Ez a kelt tésztás lepény nem csak szilvával, hanem bármilyen más, szaftos gyümölccsel is kiváló. A nem túl édes sütemények táborába tartozik, ha valaki nem édes szájú, az is nyugodtan bevállalhat belőle egy-két szeletet. Napsütés, madárcsicsergés, egy bögre kávé, mellé ez a finom süti...  Szép az élet!  

Elkészítési idő: 120 perc

Borzas szilvás lepény

Hozzávalók:

kelt tészta:

  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

omlós tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor

töltelék:

  • 1,5-2 kg szilva
  • 2 ek cukor
  • 1 mk őrölt fahéj


Elkészítése:


  1. Először elkészítjük az omlós tésztát: a hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni.
  2. A langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Az átszitált liszthez adjuk a maradék cukrot, tojásokat, csipet sót és a felfuttatott élesztőt, addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem  válik az edény falától, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
  4. A tésztát letakarjuk, 30 percig langyos helyen kelesztjük.
  5. Közben a megmosott, lecsöpögtetett szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. A megfelezett gyümölcsöket középen kicsit behasítjuk, - de nem vágjuk végig - kissé kihajtjuk.
  6. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kivajazott nagyobb (kb 25x35cm) tepsibe simítjuk.
  7. A szilvadarabokat kissé állítva rakjuk rá, hogy a sorok félig takarják egymást, csak így fér rá a sok gyümölcs.
  8. A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
  9. A cukrot összekeverjük a fahéjjal megszórjuk vele a szilvákat, majd az omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük.
  10. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb 30-35 percig sütjük.



Forrás: Príma konyha






6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! :) Nagyon finomak a gyümölcsös sütemények, és szerintem a legjobbak a kelt tésztával készülők. Úgyhogy nálam abszolút nyerő a szilvás sütid! :)

    VálaszTörlés
  2. Tudtam, hogy hozzád kell benéznem reggel, és máris hangulatosan indul a napom a mesés fotók láttán... :)
    Finomságos és szépséges ám a süti is. ;)

    VálaszTörlés
  3. Az idén nagyon rákattantam a gyümölcsös sütikre, és ha valami gusztát látok, mentem is a receptet és teszem az elkészítendő lista élére. Ez a süti is oda kerül, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy megtetszett, remélem ízleni is fog, ha elkészíted. Nálunk is a gyümölcsös sütik fogynak a leghamarabb.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!