Elkészítési idő: 120 perc
Kakaós csiga
Hozzávalók:
20-25 db-hoz
tészta:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
töltelék:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 5 dkg keserű kakaópor
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1-1 evőkanál cukrot és lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a maradék cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót és a puha margarinnal összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és tojássárgáját, összegyúrjuk és addig dagasztjuk, míg szép fényes tésztát kapunk.
- Ha nagyon ragadna a tészta, akkor kevés lisztet, ha pedig nem áll össze kevés tejet tegyünk még hozzá.
- Meleg helyen, letakarva kb 3/4 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen 1 cm vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk, bőven megkenjük az olvasztott vajjal, majd meghintjük a cukorral elkevert kakaóporral, amit kicsi rá is nyomkodunk a tésztára, hogy jól beleragadjon.
- A tésztát hosszabb oldalánál jó szorosan feltekerjük, kb 1 cm vastag korongokra felvágjuk.
- Lapjára fektetve, sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra rakjuk, hogy sülés közben ne érjenek majd össze.
- A tepsiben is még 15-20 percet kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 200°C-on kb 15-20 perc alatt szép pirosasra sütjük. (Sütőfüggő, de ne szárítsuk ki!)
- Még melegen porcukorral megszórva kínáljuk.
Nagyon guszta! Szeretem én is az élesztős változatot is! Különösen frissen , de finom is tud lenni!
VálaszTörlésDe szépek! :) Nincs is jobb a házi készítésűnél, és ha van idő, érdemesebb az élesztőst készíteni. :) Guríthatnál egy-két csiguszt felénk! :)
VálaszTörlésPont úgy vagyok én is a kakaós csigával ahogy Te... Régóta készülök... Szépek lettek! Jancsim imádná egy liter tejjel... :o)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett a recept! A fotókhoz pedig külön gratulálok, nagyon gusztusosak lettek !!! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen az elismerő szavakat. Sajnos az oldalán nem tudtam üzenetet hagyni. Tényleg szuper a recept, köszönet érte még egyszer!
Törlés