Nálunk nincs az a mennyiség savanyúságból ami el nem fogyna. Esszük télen és esszük nyáron is, esszük magában és esszük minden olyan ételhez, amely megkívánja maga mellé a savanyúságot. Minden nyáron rakok el paprikát, uborkát, karfiolt és csalamádét is, de azért szeretek a hagyományostól kicsit eltérő változatokat is kipróbálni. Így került képbe ez a svéd uborkasaláta. A felöntőlé különböző arányokkal kering a neten, mindenki saját ízlése szerint készítse, aki édesebben szereti több cukorral, aki savanyúbban az több ecettel. Kóstolgatással eldönthető, hogy kinek hogy ízlik jobban. Én megpróbáltam a saját ízlésünk szerinti változatot eltalálni, - ami se nem túl édes, se nem túl ecetes - azt teszem közzé a receptben. A mustármag ad egy plusz kellemes ízt neki, de én nem szeretek ráharapni étkezés közben, így azt kihagytam. A borkén viszont kell bele, mert attól tovább marad ropogós az uborka.
Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 24 óra
Svéd uborkasaláta
Hozzávalók:
6 db 720 ml-es befőttes üveghez
- 4 kg uborka (a legjobb a csemege vagy fürtös, de nálam most zsenge kígyóuborka volt)
- 1 kg vöröshagyma
- 1/2-1 cs mustármag (opcionális, én nem raktam bele)
felöntőlé:
- 6 dl víz
- 6 dl cukor
- 4 dl 10%-os ecet
- 1 dl só
- 1 kk Na-benzoát
- 1 kk borkén
Elkészítése:
- Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.
- A hozzávalókból felöntőlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntőlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízből vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.
- Letakarva, hűvös helyen vagy hűtőben 24 óráig állni hagyjuk, időnként óvatosan megkeverjük.
- Lazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegő az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.
Nagyon szép, guszta! :) Nálunk is szokott készülni, eddig hagymát nem tettem bele, legközelebb nem hagyom ki! :)
VálaszTörlésRemélem finom lesz, ha összeérnek az ízei. Én is kíváncsian várom a végeredményt.
TörlésImádni való lehet ez az uborkasaláta. Nagyon szeretjük mi is talán én még kicsi csípős paprikát is tennék bele:-) Nagyon szépek!
VálaszTörlésNagyon jó ötlet. Ráadásul imádom a csípős paprikát. Lehet még belecsempészem az egyik üvegbe próbaképpen.
Törlésén is így gondoltam
TörlésTényleg nagyon guszta, a színe is annyira szép! + a fotók is! ;)
VálaszTörlésGyönyörűek a színek, a képek, a környezet. Az uborka is tuti nagyon finom lesz!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésHárom adaggal készítettem a nyáron, sajnos kevés, mert annyira finom! Nagyon hálás vagyok, hogy megosztottad ezt a receptet, családunk kedvence! :)
VálaszTörlésMivel már csak három darab 3l-es üveggel van és abból is az egyiket ma bontottam fel, elhatároztam, hogy jövőre sokkal többet fogok elrakni.
Kedves Bogriella!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett és köszönöm, hogy megírtad ezt nekem!
Nea drága, pont kapóra jött a recepted, éppen azon gondolkodtam, mihez kezdjek a nagyobb uborkákkal. Mustármag nélkül csináltam meg, és nagyon finom! :) Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésDrága Hankka! Tavaly elmaradt nálam az eltevése, de idén már ott mosolyog a kamra polcomon. A mustármagot én is mindig kihagyom belőle, nem kellemes ráharapni. Remélem ízleni fog, köszönöm, hogy megírtad nekem és megemlítettél. Örülök, hogy tudtam ötletet adni egy újabb savanyúsághoz.
VálaszTörlésNagyon finom:) Eddig 2x csináltam. Első alkalommal adtam hozzá vizet, amit a végén ki is öntöttem, mert nem volt rá szükség. Második alkalommal nem raktam hozzá, engedett annyi levet az uborka és a hagyma, hogy elég legyen, még így is maradt felesleg.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik. Köszönöm a visszajelzést!
TörlésÉn is úgy kaptam a receptet, hogy nem kell rá víz, enged annyi levet, ami elég az eltevéshez. Én még csak mostanság fogom kipróbálni, bár vérszegény lesz az idei uborkatermésem.
TörlésJó napot!
VálaszTörlésElkészítettem én is, de egy hét után kb a kamraba nagy sziszegést hallottam. Jó pár üveg ebből mintha gáz termelődne benne és felbontásnál habzott és kifutott a lé. Mi baja lehet?
Köszönöm a válaszokat!
Az uborka felforrt. Ennek több oka lehet: a hozzávalókat nem mostuk meg elég alaposan, esetleg hibás rész került bele vagy nem volt légmentesen lezárva az üveg. Az elmúlt hetekben rettenetes hőség volt, ez is okozhatta.
TörlésKöszönöm a választ!
TörlésSzívesen!
TörlésJó napot! Köszönöm a receptet! Tegnap el is készítettem. Ma este már lehet az üvegekbe tölteni. :) viszont lenne egy olyan kérdésem,hogy celofán nélkül simán csak a kupakot rakom az baj?
VálaszTörlésNem baj, de én azért szoktam celofánt is rakni rá, mert az ecetben lévő sav felmarhatja a fém lapkát, ha hozzáér, ezáltal megrozsdásodik és megromlik a savanyúság. Persze ez nem törvényszerű, de előfordulhat, így én elővigyázatos vagyok, mert manapság nem olcsó az alapanyag.
TörlésNagyon-nagyon finom. Én tavaly tettem el először, de kétszer kellett, mert az első hamar elfogyott. (Osztogattam is belőle) Ebben az évben (2017) most csinálom éppen 10 kg uborkából. Köszönöm a receptet. Hálás vagyok érte.
VálaszTörlésKedves Ismeretlen!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtetszett a recept és elkészítetted, annak még inkább, hogy ekkora sikere volt. Mindig öröm számomra, ha másoknak is ízlenek az ételeim, hisz ezért íródik a blog.
Köszönöm a látogatást!
Üdvözlet - A ként is akkor teszem bele amikor a NaBe -ot? Bár én nem szoktam csak vagy egyiket /inkább ként/ vagy másikat tenni tartósítónak. Én is többfélét szoktam eltenni, de ezt a receptet most próbálom először :-) Üdv Magdi
VálaszTörlésIgen, egyszerre szoktam beletenni mindkettőt. Sok sikert az elkészítéséhez!
TörlésKészítettem úgy is, hogy hozzászeltem pár szem tv paprikát is. Nagyon finom így is. :)
VálaszTörlésJo estét! Érdekelne hogy a Na-benzoát és borkén, ezek valamilyen tartositőszerek? Én Vajdasági vagyok és minálunk ilyen nincs vagy csak más a neve, és érdekelne hogy el tudjam késziteni. Köszönöm
VálaszTörlésIgen, mindkettő tartósítószer. A borkén azért kell, hogy a savanyúság ropogós maradjon és ne barnuljon be.
TörlésSzerintem szalicil is jó lehet.
TörlésA szalicilt bizonyítottan egészségkárosító hatása miatt én nem ajánlanám.
TörlésHello! Nem tudom kitől kérdezzem, ezért felteszem itt. Én 8 kg uborkából csináltam ezt a savanyút. Beüvegeztem és maradt még 3 liter az üvegek feltöltése után. Csinálnék még vödrös savanyút, amibe csak bele kellene dobálni a dolgokat. Ezt a levet felhasználnám erre. Szerintetek lehetséges?? SOS Válasz kellene... Köszi.
VálaszTörlésHello! Én még nem raktam el vödrös savanyút, így nem tudom a választ. Inkább keress rá a felöntőlére a neten, a jól bevált recept a biztos.
TörlésNagykedvet kaptam az elkészítéséhez, mert sok uborkánk lett... de nekem nem lett ilyen szép tiszta a leve hanem kissé zavaros. Valamit elronthattam?? Annyi változás csináltam hogy megpucoltam az ubik többségét mert már sárgult...
VálaszTörlésKedves Melinda!
TörlésHa elfogadsz tőlem egy jó tanácsot: mindig csak friss, hibátlan alapanyagot tegyél el. A sárguló uborkák már nem lehettek annyira frissek, talán puhábbak is voltak, esetleg felforrhatott a felöntőlé, ezért lett zavaros.
Nagyon guszta recept, épp most készülök kipróbálni ☺ annyit szeretnék kérdezni, hogy eltevés után mennyi idovele fogyasztható ?
VálaszTörlésMár másnap fogyasztható.
TörlésNagyon jó a recept!Mi is ezt csináljunk már jó pár éve.Aki kóstolta mindenkinek ízlett.
VálaszTörléssziasztok érdeklődnék hogy ezt az egész cuccot nem lehet egy 5 literes műanyag vöörbe eltenni?
VálaszTörlésÉn még úgy nem csináltam, de ha nincs színültig lével feltöltve ill.légmentesen lezárva megromolhat, felforrhat, és akkor az egészet ki kell dobni.
TörlésEgész nyáron fogyasztottuk, most raktunk télire is! Nagyon finom! Bármikor elővehető! Köszi a receptet!
VálaszTörlésSzívesen! Örülök, hogy ennyire ízlik, mi is nagyon szeretjük.
TörlésSzépséges saláta!
VálaszTörlésSzines, finom, ötletes.
Pár hete tettem el az első két üveggel, az egyiket már felbontottuk, nagyon finom lett. Viszont én nem töltöttem teljesen tele az üveget, csak a kupak vonaláig. Meg fog romlani a másik üveg?
VálaszTörlésSzerintem nem fog megromlani, mert nem sok hely maradt a levegőnek.
TörlésNAGYON FINI UBORKASALÁTA! ÉN MÁR TÖBBSZÖR KÉSZítettem!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Köszönöm a visszajelzést!
TörlésPár éve keszitem én is nagyon szereti a család!
VálaszTörlésÉn is szoktam készíteni, de a mustármagot nem hagyom ki belőle, de ráharapni én sem szeretek, ezért gézlapokból kis batyukat készítek belőle, összekötömés és így az íze benne lesz. Hasonlóan járok el a vegyes savanyúság esetében is, így a fűszerek íze mi degyikben benne lesz.
VálaszTörlésKöszönöm szépen az ötletet, legközelebb én is így fogok eljárni.
TörlésSzia.
VálaszTörlésMikor legyalulom az ubit és a hagymát akkor levet enged, zöld levet.
Azt öntöm vissza rá?
Krisztina, a receptben leírt felöntőlevet kell ráönteni. A hozzávalóknál megtalálod.
TörlésKöszönöm
VálaszTörlésElkészült
Kedves Nea!
VálaszTörlésÉvek óta készítem a savanyúságaid, az almapaprikával kezdtem. 🙂
Kisunokám kedvence többek között a svéd uborkasaláta. Elnézést a tudatlanságomért, de hány deka a 6 dl cukor? Mert 1 liter liszt pl. 50 dkg a fajsúly miatt. Köszönöm, és boldogságos napot!
Kedves A.arts! A 6 dl kristálycukor 60 dkg-nak felel meg. Azért adtam meg deciliterben, mert a vizet és az ecetet is a mérőpohárban mérjük a léhez, gondoltam akkor a cukrot is egyszerűbb így kimérni. Sok sikert kívánok a befőzésekhez, köszönöm a hozzászólást!
Törlés