2016. október 13., csütörtök

Békaszáj












Olcsó, egyszerű sütemény. A pihentetési időt leszámítva nagyon gyorsan elkészül és mivel nincs cukor a tésztájában, így nem túl édes, aki édesebben szereti kevés cukrot tehet bele. Bármilyen, ízlésünknek megfelelő pikáns lekvárral megtölthetjük, nálam most egy üveg, még a nyáron eltett, fahéjas-vörösboros meggylekvár esett áldozatul, az került bele, de sárgabarack lekvárral, dióval, máktöltelékkel is eteti magát. Nagyon jól kezelhető a tésztája és ha marad belőle másnapra, még jobban összeérnek az ízei. Délutáni kávé mellé vagy gondűzőnek pont megfelelő falatnyi finomság.  


Békaszáj

Hozzávalók:
kb 60-80 darabhoz


tészta:


  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj/margarin (nálam fele zsír)
  • 1 cs. (7gr) sütőpor
  • 4 ek 10%-os ecet
  • 8 ek szódavíz
  • csipet só

töltelék:

  • kb 10 dkg lekvár

szóráshoz:

  • porcukor 
  • 2-3 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:

  1. A lisztben elkeverjük a csipet sót és a sütőport.
  2. A felkockázott vajat/margarint  és/vagy zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk az ecetet és a szódavizet.
  3. Egynemű tésztává gyúrjuk, fóliába csomagolva másnapig hűtőben pihentetjük.
  4. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval (nálam 6cm-es volt) korongokat szaggatunk belőle.
  5. Közepükbe lekvárt teszünk, óvatosan félbehajtjuk, de csak a széleit nyomkodjuk le egy kicsit, hogy sütésnél szét tudjanak nyílni. 
  6. A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, lehetőség szerint kis ideig hűtőben pihentetjük, hogy azok is szépen szétnyíljanak majd, mint az előzőek, szaggatjuk, töltjük.
  7. Sütőpapíros tepsibe rakjuk.
  8. Előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 perc alatt készre sütjük. (Sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) 
  9. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.




Forrás: ITT



6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Finom lehet ezzel a pikáns lekvárral, főleg hogy saját eltevésű :-) Szép fotókat készítettél róla!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm! Igen, a lekvár is nagyon finomra sikeredett.

      Törlés
  2. Ez egy nagyon finom süti, Nagyikám sok ilyet sütött, nagyon szeretem, de érdekes eddig még soha nem szántam rá magam az aprósütemények készítésére,pedig milyen jó amikor van mire rájárni. Sokáig már nem halogathatom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó drága, csak elkezdeni nehéz, aztán már szinte magától megy az egész.

      Törlés
  3. Nagyon finom linzer jellegű süti. Érdekes a neve ezt még nem hallottam:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper kis sütike. Biztos, hogy ki fogom próbálni :-)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket