Úgy tartja a mondás, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. Sütőtök pálinkával még nem találkoztam, - de létezik, mert utána néztem - a sütőtök lekvárt azonban ma kipróbáltam és jelentem, hogy nagyon finom. A recept leírás alapján senki nem számítson egy hagyományos állagú és ízű lekvárra, mert ez nem az. A sima állag eléréséhez botmixerrel át kell turmixolni a kész lekvárt, én ezt most kihagytam, így rusztikusabb, testesebb kicsit az én tök levárom textúrája. A megadott mennyiségből kicsivel több lekvár lett, mint ami a képen látható, vagyis nem egy nagy adag. Felhasználásra ajánlom sütikbe, kekszre, kalácsra kenve, palacsintába töltve. Sem pektint, sem dzsemfixet nem tartalmaz és kidunsztolva sincs, így nem áll el túl sokáig, 1-2 hét alatt fogyasszuk el! Különleges ízű őszi csemege.
Mézes-gyömbéres sütőtök lekvár
Hozzávalók:
- 50 dkg nyers sütőtök (meghámozva, tisztán mérve)
- 2 ek méz
- 1 nagy, lédús narancs
- 1 citrom
- diónyi friss reszelt gyömbér (vagy ízlés szerint)
- csipet só
Elkészítése:
- A sütőtököt lereszeljük, hozzáadjuk a mézet, sót, összekeverjük és fél órát állni hagyjuk.
- Hozzáreszeljük gyömbért, a citrusok héját, hozzáadjuk a kifacsart levüket is. (kevés vizet is adhatunk hozzá)
- Kis lángon, gyakran megkevergetve 30-40 percig főzzük.
- Kihűtjük, sterilizált üvegbe töltjük.
- Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Csodás :) Csodásak a fotók is :)
VálaszTörlésKifogom próbálni
VálaszTörlés