Lassan elérkezik a disznóvágások ideje, amikor a vidéki konyhák megtelnek a frissen töltött hurka és kolbász illatával, a sparheltban csendesen duruzsol a tűz, a tetején pedig kondérnyi töltött káposzta rotyog és a disznósajt is szépen formálódik a prés alatt. Kicsit elnosztalgiáztam ma a gyerekkori emlékeimen, mikor nagymamával kimentünk a "tetthelyre" és meghúztuk a malacka farkát, hogy szerencsénk legyen és persze a fülét is megkóstoltuk, mert olyan jó ropogós volt. A napokban láttam meg a friss rózsaszín füleket a piacon és gondoltam, hogy a szokásos módon elkészítem majd, megfőzve, jól megpaprikázva, kifagyasztva. Időközben rátaláltam Boldog Kukta Áginál itt erre a receptre és egy percig sem volt kérdéses, hogy ki fogom próbálni a főtt-sült füleket. Csak egész keveset változtattam a recepten ill. az elkészítés módján. Igazi ínyencség lett belőle. Köszönöm a receptet!
Ropogós sertésfül
Hozzávalók:
2-3 személyre
- 50 dkg sertésfül
- 1 vöröshagyma
- pár szem egész bors
- só
fűszerkeverék:
- 4 tk só
- 2 tk őrölt majoranna
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk pirospaprika
- 5-6 g zúzott fokhagyma
sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
- A megtisztított, megmosott füleket bő, sós vízben feltesszük főni.
- Hozzáadunk 1 egész fej megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát és pár szem egész borsot, kb 30-45 perc alatt puhára főzzük.
- Közben elkészítjük a fűszerkeveréket, jól összekeverjük.
- Papírtörlőre szedve leszárítjuk a füleket, ha kicsit kihűlt felcsíkozzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, majd beleforgatjuk a fűszerkeverékbe, a felesleget lerázzuk róla.
- Bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Sütésnél vigyázzunk, mert nagyon fröcsköl!)
- Mikor hólyagosodni kezdenek, - néhány perc - már szedjük is ki, mert ha sokáig sütjük megkeményedik és ehetetlenné válik.
- Fokhagymás majonézzel vagy friss zöldségekkel, puha kenyérrel kínáljuk.
Ez tényleg különleges! Gyerekkoromban, amikor még voltak a családunkban disznóvágások, a füle csak a kocsonyába került, de azt én szerettem, mármint a fülét, a többi jöhetett :-) De ropogósra sütve biztos finom!
VálaszTörlésNagyon szeretem a disznótoros finomságokat, hagymás vér, hurka, kolbász, toros káposzta, disznó sajt, friss tepertő, de bevallom ezt a fülét még nem próbáltam eddig. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám ;-)
VálaszTörlésNagyon izgalmas recept! Esküszöm kipróbálom! Szuper!
VálaszTörlésÁgi, én még életemben nem halottam a fül eme elkészítési módjáról, de nagyon tetszik!:) 3. éve lesz hogy nem vágunk disznót, így már csak szép emlék, de akkor bizony kőkemény munka volt számomra. :(
VálaszTörlésMit gondoltok? Ugyanez disznó bőrrel is elkészíthető?
VálaszTörlésSzerintem nem.
TörlésCsodálatos.
VálaszTörlés