2019. szeptember 1., vasárnap

Balkán burger












Nem tudom a Balkánon létezik-e ezekkel az alapanyagokkal hamburger, de mivel saját kreálmány és az ott népszerű zöldségek kerültek bele, így tőlem ezt az elnevezést kapta. Volt itthon mindenféle  zöldség és a befőzések közepette a kamrapolcon a kezembe akadt a tavaly eltett utolsó üveg ajvár is. Így jött az ötlet, hogy készítsek egy grillezett zöldséges, ajváros hamburgert. Nem sütök túl gyakran, de akkor megadom a módját. A jó hamburger titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Nálam nem kerül bele bolti, húspogácsának csúfolt száraz tapló és a hamburgerzsemlét is házilag készítem Limara közkedvelt receptje alapján. Csak annyit változtattam rajta, hogy olaj helyett vajat használtam és 9 helyett 8 részre osztottam a tésztát, így szép nagy bucijaim lettek. Nagyon fontos a jó minőségű, friss hús, hisz ez az étel lelke. Én soha nem teszek bele tojást, - igen, anélkül is összeáll - hagymát, zsemlemorzsát és ketchupot sem. Szerintem hagyni kell érvényesülni a finom, szaftosra sütött hús ízét, ezért csak közvetlen sütés előtt sózom, borsozom mindkét oldalát. A húsmasszába sem kerül só és bors, pont elég, amit az oldalára szórunk, és ez rögtön bele is sül a húsba, mikor kérget sütünk rá. Nekem sült krumpli most nem kívánkozott mellé, a sok zöldség pont elegendőnek bizonyult. Ez hát az én házi hamburgerem, egészségesebb változatban. 

Balkán burger

Hozzávalók:
4 személyre

húspogácsa:

  • 60 dkg - jó minőségű, enyhén zsíros - darált marhahús (marhanyak vagy lapocka) 
  • frissen őrölt bors

grillezni való zöldségek:

  • 1 kisebb cukkini (nekem volt itthon sárga is)
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 kápia

valamint:

  • fodros,- vagy jégsaláta
  • lilahagyma
  • paradicsom 
  • kígyóuborka

szósz:


sütéshez, grillezéshez:

  • olívaolaj 

Hamburgerzsemle receptjét lásd alább!


Elkészítése:

  1. A padlizsánt vékonyabb karikákra, a cukkinit szintén vékonyabb szeletekre - vagy szintén karikákra - vágjuk, héjastul.
  2. Grillserpenyőben kevés olívaolajon megsütjük. 
  3. Felesleges zsiradékot leitatjuk róla, melegen tartjuk.
  4. A kápiát forró sütőbe (200°C) tolva megsütjük, félidőben megfordítjuk, néhány percet fólia alatt hagyjuk állni, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk.
  5. Nyáron, grillezéskor mindez faszénparázs felett elvégezhető.
  6. A salátát megmossuk, leszárítjuk.
  7. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, felkarikázzuk.
  8. A darálthúst négy részre osztjuk (4x15 dkg-os adagokra).
  9. Gombócot formálunk belőle, majd két sütőpapír közé téve tányérral vagy deszkával kb 2 cm vastagságúra ellapítjuk, megformázzuk. (kicsit legyen nagyobb, mint a buci mérete)
  10. Mindkét oldalát jócskán sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben, kevés olívaolajon sütjük néhány percig, egyszer megfordítva, míg szép aranybarna színe nem lesz. 
  11. A hamburgerzsemlét félbevágjuk, vágott felüket teflon serpenyőben kevés vajon kicsit megpirítjuk.
  12. Összeállítjuk a hamburgert.
  13. A buci aljára salátát terítünk, rárakjuk a lilahagyma,- paradicsom,- és uborkakarikákat.
  14. Rátesszük a húspogácsát.
  15. A húspogácsa tetejére pakoljuk a grillezett zöldségeket: cukkinit, padlizsánt, kápiát.
  16. Ajvárral meglocsoljuk, rányomjuk a buci tetejét. 

Hamburgerzsemle:

Hozzávalók:
8-9 db-hoz

kovász:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő

tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 4 dkg puha vaj (eredeti receptben olaj)
  • 1 dl natur joghurt
  • 1 tojás

kenéshez:

  • 1 tojás

tetejére:

  • szezámmag (opcionális)






Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, joghurtot, tojást és a felfuttatott élesztőt. 
  3. Kézzel vagy robotgéppel sima tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarva duplájára hagyjuk kelni. (kb 40-60 perc)
  5. Ha megkelt, enyhén átgyúrjuk, majd 8-9 egyenlő részre osztjuk (nálam a tésztából 8 db 130 grammos buci lett)
  6. Mindegyiket egyenként kigömbölygetjük
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mindenhol lekenjük a felvert tojással, további 20-30 percet hagyjuk kelni.
  8. Újból lekenjük a tojással, tetejét megszórjuk szezámmaggal és a 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.
  9. Kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. (sütési idő függ a bucik vastagságától!)

TIPP:

  • A bucikat előző nap is elkészíthetjük.
  • A kápiát is megsüthetjük előre, ha sütőben készítjük.
  • Házi ajvár helyett használhatunk boltit is.
  • A darált hús legyen hideg, így nem esik szét sütésnél. Lehet fele-fele arányban sertés-marha hús is.
  • Valamilyen karakteresebb ízű (pl.cheddar) sajtot is süthetünk a húspogácsára, elmélyíti az ízeket.
 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, csak nyelek nagyokat :-) Nagyon finom lehetett a sok grillezett zöldséggel, no meg a szuper zsemlékkel és a házi húspogácsával!
    A zsemle sütésre én nem vállalkozom, mert a sütőmben nem nagyon szokott sikerülni, de a húspogácsát én is magam szoktam marhahúsból elkészíteni, szintén tojás nélkül.

    VálaszTörlés
  2. Igen, a házi változatnál legalább biztosan tudjuk, hogy miből készült. Hambi zsemlét én is vettem már több félét, de mind nagyon morzsálódott, ezért tértem át a házi sütésre.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!