Ismét egy magyar klasszikus a tokányok közül, ami az egyik legváltozatosabb étel. Gazdag ízvilággal bír, fő alkotóelemei a füstölt húsos szalonna, sertéshús és a csemege uborka, amitől a ragu pikánssá, különlegessé válik. Olcsó, házias, családias étel. Fontos, hogy jó szaftosra készítsük és olyan köretet kínáljunk hozzá, ami jól fel tudja szívni azt. Ebédre, vacsorára gyorsan elkészül.
Hentes tokány
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéshús (comb, tarja, lapocka vagy karaj)
- 10 dkg húsos szalonna (kolozsvári, császár)
- 1 ek olaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 3-4 g fokhagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 15 dkg csemegeuborka
- 15 dkg gépsonka
- só
- frissen őrölt bors
tetejére:
- petrezselyem
Elkészítése:
- A szalonnát, húst, sonkát és uborkát vékony csíkokra vágjuk.
- A szalonnát az olajon forró serpenyőben zsírjára pirítjuk, hozzadjuk a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, vége felé hozzárakjuk a zúzott fokhagymát is.
- Beletesszük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk.
- Rátesszük a húst, felöntjük vízzel.
- Fedő alatt, közepes lángon kb 30-40 perc alatt puhára pároljuk, időközben pótoljuk alatta az elpárolgott folyadékot, mindig csak kevés vizet aláöntve.
- Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a sonkát és az uborkát, pár perc alatt készre főzzük.
- Köretként kínálhatunk mellé párolt rizst, tésztát, tarhonyát vagy nokedlit is.
- Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Ismét finom ebédetek volt, nagyon guszta :-)
VálaszTörlés