2010. május 8., szombat

Ízes sajtkrémleves pirított fenyőmaggal




A levesekkel sokáig nem voltam jó barátságban. Már pici gyerekként is mindent kitaláltam, hogy ne kelljen megenni. Mára azonban megváltozott a helyzet és el sem tudom képzelni, hogy ne legyen hetente többször leves az asztalon. Persze csakis a jó házi levesek jöhetnek számításba. Tudom, hogy a mai rohanó világban egyszerűbb és gyorsabb egy instant levest elkészíteni, de annak szinte semmi élvezeti értéke nincs, az E-betűs alkotó anyagokról már nem is beszélve. Ez a leves maradék sajt darabok hasznosítására és a hó végi "kopp"- napok túlélésére remek ötlet. Azon túl, hogy pillanatok alatt elkészül, még rendkívül finom is.

Elkészítési idő: 50 perc

Ízes sajtkrémleves pirított fenyőmaggal

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 20 dkg sajt vegyesen ( pl.: edami, emmentali, gouda, pannónia, trappista, füstölt, camambert, brie)
  • húsleves vagy 1 húsleveskocka
  • 2 dl habtejszín
  • pici só
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió (elhagyható)
  • 5 dkg fenyőmag

Elkészítése:

  1. Egy teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk a fenyőmagot, tányérra öntjük, tálalásig félretesszük.
  2. A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos rántást készítünk. 
  3. Felöntjük kb 1 liter húslevessel és állandó kevergetés mellett felforraljuk.
  4. Ha felforrt beletesszük a lereszelt sajtokat, lehetőleg több félét mert ettől lesz igazán jó ízű.
  5. Folytonos kevergetés mellett megvárjuk, míg a sajtok elolvadnak, kb 15-20 perc, ekkor fűszerezzük kevés sóval, fehérborssal, szerecsendióval és hozzáöntjük a tejszínt. 
  6. Jól kiforraljuk.
  7. Forrón tálaljuk, a tetejét bőven megszórjuk a pirított fenyőmaggal.
  8. Ha még turbózni akarjuk fokhagymával jócskán megkent pirítóst adunk mellé.




1 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket